"Siz bombalayın, biz 'Bombalar bizim' deriz"

Wikileaks belgeleri, ABD ve Yemen'in El Kaide karşısındaki kirli işbirliğine dair de önemli gerçekler sundu. Yemen Devlet Başkanı ABD'lilerin Amerikan bombardıman uçaklarının Yemen'de kullanılması önerisine atlıyor ve "Sorarlarsa 'Bombalar bizim' deriz" diyor.

WikiLeaks sitesinde yayınlanan gizli belgeye göre, 2 Ocak 2010’da, Yemen Devlet Başkanı Abdullah Ali Salih’in seçim başarısını tebrik etmek üzere bir ziyaret düzenleyen ABD Genelkurmay Başkanı David Petraeus, bir süre önce Yemen'de El Kaide'ye karşı düzenlenen operasyonlardan dolayı memnuniyetini dile getirdi. Petraeus, ABD’nin Yemen’e 2010 yılında 150 milyon dolarlık askeri yardımda bulunacağını söyledi.

"Bize helikopter verin, El Kaide'ye karşı kullanalım"
Yemen hükümetinden savunma bakanı ve savunma ve güvenlikten sorumlu başbakan yardımcısının da katıldığı 1,5 saatlik görüşmede, Salih, ABD’den 12 adet silahlı helikopter istiyor. Salih, ABD “bürokrasisinin” onaylama sürecini engellemesi durumunda, Washington’un Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) altı adet helikopteri Yemen adına isteyebileceğini dile getiriyor. Petraeus’un helikopter mevzuunu Suudi Arabistan’la görüşmekte olduğunu belirtmesi üzerine Salih, “Söz, helikopterleri sadece El Kaide’ye karşı kullanacağız” teminatını veriyor. Salih ayrıca, Petraeus’un ABD’den sağlanan fonlardan 45 milyon doları Yemen Özel Operasyon Kuvvetleri’nin hava ekipmanı için ayrılması ricasını kabul ediyor. Görüşmede, Petraeus’un Kaide’ye karşı operasyonlara istihbarat personelinin katılması talebini geri çeviren Salih, operasyonlarda ABD’nin kayıp vermesi durumunda gelecek operasyonların zora gireceğini dile getiriyor.

17 Aralık ve 24 Aralık 2009’da El Kaide'ye karşı düzenlenen operasyonlardan memnuniyetini dile getiren Salih, operasyon sonucu bazı teröristlerin bölgedeki yetkililere teslim olduğu bilgisini aktarıyor ve bu noktada Suudi Arabistan hükümetine işaret ediyor.

"Sorarlarsa bombalar bizim deriz"
Belgedeki en çarpıcı nokta ise, Salih'in, Petraeus’un cruise füzelerinin yerine ABD’nin sağladığı bombardıman uçaklarının kullanılması önerisini memnuniyetle kabul ederek, “Ama sorarlarsa bombaların bize ait olduğunu söyleriz" ifadesini kullanması. Belgeye göre bu ifadenin üzerine Başbakan Yardımcısı Raşit el Alimi, kısa süre önce parlamentoda Arhab, Abyan ve Şebva bölgelerinde kullanılan bombaların Amerikan üretimi olduğunu ancak Yemen ordusu tarafından atıldığını açıklayarak "yalan söylediğini” hatırlatıyor. 17 Aralık 2009’daki operasyonda Sana’a ve Abyan’daki El Kaide eğitim kamplarına havadan saldırı düzenlenmiş, operasyonda 60 sivil hayatını kaybetmişti. Yetkililer bombaların Yemen’e ait uçaklardan atıldığını açıklamıştı.

Salih görüşmede ayrıca Yemen açısından ABD, AB, Suudi Arabistan ve BAE arasında bir işbirliğinin faydalı olacağını dile getiriyor. Salih bu hususta, İran, Libya ve Eritre ile birlikte "Yemen karşıtı" ülkeler arasında saydığı Katar'ın bu işbirliğinin dışında bırakılmasını istiyor.

(soL - Dış Haberler)