Şaşırdınız mı: Libya'da şeriat ilan edildi...

Libya'da yeni devlet ilan edildi. Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, devletin şeriata dayalı olacağını açıkladı. Abdülcelil'in ilk müjdesi, artık 4 kadınla evlenilebileceği oldu.

Libya'da aylardır anlatılan gerçeklere kulaklarını tıkayanlar için şaşırtıcı, olan bitenin farkında olanlar için ise beklenilen gelişme yaşandı. Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, şeriat devletini ilan etti.

Abdülcelil, Libya yasalarının şeriat yasalarını temel alacağını açıkladı. Bunun tam olarak nasıl bir model olacağı elbette henüz belli değil. Ancak Abdülcelil'in ilk icraatı, tam bir yıkıma uğramış olan ülkede başka her şeyden önce çokeşliliği yasaklayan kanunu kaldırmak oldu.

Abdülcelil, ileride faizin de yasaklanacağını ve bankacılık sisteminin islamcı model olan "katılım bankacılığı" temeline oturacağını açıkladı.

Bazı batı gazeteleri, açıklamaların "batı kapitalizmiyle daha fazla entegre olacağı umulan Libya'da bu beklentiyi tehlikeye attığı" yorumlarına yer verdi. Oysa bu tarz bankacılığın da batı bankacılık sistemiyle tam olarak entegre olabildiği ve aslında sadece adını değiştirerek yine faiz uygulamasını kullandığı biliniyor. Libya'nın muhtemelen örnek alacağı Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinde de bu sistem hakim ve bu ülkeler batıyla oldukça entegre...

(soL - Dış Haberler)