Oslo'dan Gezi Direnişi'ne dstek

Oslo'da bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve akademisyenler, AKP hükümetinin Gezi eylemlerine dönük uyguladığı polis şiddetine tepki gösterdi.

Dün Oslo’da, bütün politik etkinliklerin başlama yeri olan alanda, Youngstorget meydanında, yaklaşık 100 kişilik bir grup Gezi Parkı eylemlerini desteklemek amacıyla toplandı. Toplantının amacı, her kesimden ve görüşten gelen insanları bir araya toplayıp, Türkiye’de polisin aşırı güç kullanmasına karşı tepkilerini dile getirmek, insanların temel haklarını kullanmalarının yasaklanmaması gerektiğini hatırlatmaktı. Toplantıda her tür güç kullanımına karşı olunduğunun da altı çizildi.

Toplantıyı Eşit Haklar, Entegrasyon ve çoğulculuk kuruluşu LIM (Likestilling Integrering og Mangfold) Sercan Leylek (Kurgu bilim yazarı), Nefise Özkal Lorentzen belgesel film rejisörü, Naci Akkøk (politikacı) ve Norveç Barış Kurumu önderliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda Amnesty International’in Norveç temsilcisi John Peder Egenæs yaptığı konuşmada Türkiye’de basın ve insan özgürlüklerinin kısıtlanmakta olduğunu ve durumu endişeyle izlediklerini belirtti. PEN International adına yazar Eugene Schoulgin’in bir mektubu okundu, Norveç Doktorlar Organizasyonu (den norske legeforeningen) adına konuşan Çiğdem Akkøk, doktorların ya da sağlık personelinin, tarafsız olarak kim olursa olsun tedavi etmeye yemin ettiklerini hatırlatarak, sağlık personelinin tutuklanmasının insan haklarına aykırı olduğunu belirtti ve bunu Genevre konvansiyonuna aykırı olduğunu belirtti. Yeşiller Partisinden bir konuşmacının konuşmasıyla konuşmalar sona erdi.

Toplantı sırasında polis şiddetini gösteren fotoğraflar sergilenirken, herkes geleceğe ve polis terörünün durdurulmasına ya da Türkiye’nin geleceğine dair iyi dileklerini küçük kağıtlara yazarak kocaman üç balona bağladı. Balonlar, iyi dileklerle ve Türkiye başbakanın da okuması ümidiyle gökyüzüne gönderildi. Toplantı sırasında şarkılar söylendi, dans edildi. Katılanlar bayraklar ve düşüncelerini dile getiren pankartlar taşıdı.

Toplantıyı destekleyen diğer kuruluşlar şunlar:
1. Amnesty International Norge
2. Den norske Helsingforskomiteen
3. Norsk PEN og William Nygaard
4. Den norske legeforening (v/Cigdem Akalin Akkøk)
5. Advokatforeningen (Barolar Birliği)
6. Venstre
7. Human Rights House Foundation
8. Radio Inter FM - Tyrkisk redaksjon
9. Norsk filmforbund
10. Greenpeace Norge
11. Grønn Ungdom
12. Transportarbeiderforbundet
13. Miljøpartiet De Grønne
14. Rødt
15. Visjon Forum Norge
16. Attac
17. NORGE FOR FRED
18. NSF (Norges Sosiale Forum)
19. LO (Norveçin en büyük sendikası)

(soL- Oslo)