‘Ortakları El Kaide finansörü’

ABD yönetimi, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün birlikte çalıştığı Katar merkezli vakfın liderinin “El Kaide finansörü” olduğunu iddia ediyor. Müslüman Kardeşler bağlantılı bu kişi Türkiye’de de ağırlanmıştı.

(soL - Dış Haberler) ABD yönetimi, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün birlikte çalıştığı Katar merkezli vakfın liderinin “El Kaide finansörü” olduğunu iddia ediyor. Müslüman Kardeşler bağlantılı bu kişi Türkiye’de de ağırlanmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, İsviçre merkezli ve Katar sermayeli El Kerem adlı “insan hakları örgütünün” lideri Dr. Abdurrahman Bin Umeyir en-Nuaymi’yi, “El Kaide finansörü” olduğu gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), en-Nuyami’nin başında bulunduğu El Kerem ile birlikte çalışıyordu. ABD’de yayımlanan The Nation, HRW’nin konu hakkındaki soruları yanıtsız bıraktığını ancak Af Örgütü’nün El Kerem ile birlikte çalışmalar yaptığını doğruladını aktardı. Dergiye konuşan Af Örgütü yetkilileri ABD’nin iddalarının doğrulanmasının mümkün olmadığını belirtiyor. ABD yönetimine göre en-Nuaymi, Katarlı “bağışçılardan” temin ettiği milyonlarca doları Lübnan, Suriye, Somali, Irak ve Yemen’deki El Kaide bağlantılı gruplara ulaştırıyordu. Hazine Bakanlığı’na göre, Suriye’de Ahraru’ş Şam adlı Türkiye’ye yakın grubun liderlerinden Ebu Halid el Suri’ye 600 bin dolar verdi. Ebu Halid El Suri’nin el Kaide’nin eski lideri USame Bin Ladin’in kuryesi olduğu ve şimdilerde de Suriye’de Ladin’in Selefi Eyman el-Zevahiri’nin Suriye’deki temsilcisi olduğu ortaya çıkmıştı. Af Örgütü, son olarak Yemen’de ABD’nin sivilleri hedef alan insansız hava araçlarına dair yazdığı raporda el Kerem ile birilikte çalışmıştı.

Müslüman 
Kardeşler bağlantılı
En-Nuaymi 2005 yılında “Uluslararası Saldırganlığa Karşı Küresel Direniş Girişimi”ni kurmuştu. Girişimin kuruluş toplantısına Müslüman Kardeşler’in dini lideri Yusuf el-Karadavi ve Tunus’ta daha sonra başa geçecek olan Müslüman Kardeşler bağlantılı En Nahda Hareketi’nin lideri Reşid Gannuşi katılmıştı. Bu grup, 2006 yılında İstanbul’da Irak halkına destek konferansını toplamıştı.

Açılış konuşmasını da en-Nuaymi’nin yaptığı toplantıya, birçok ülkeden Müslüman Kardeşler bağlantılı partiler katılmıştı. Bu partiler içinde daha sonra Irak’ta infaz tugayları kurmakla suçlanarak gıyabında idam cezasına çarptırılan Tarık Haşimi’nin mensubu olduğu Irak İslam Partisi de katılmıştı.