Obama Küba’ya ablukayı uzattı

Medyanın birkaç ay önce Küba’yla ilişkileri düzelttiğini ilan ettiği Obama, Küba’ya dönük ablukayı bir sene uzatan kararnamenin alına imzasını attı.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD’nin Küba’ya dönük ablukasını oluşturan Düşmanla Ticarete Karşı Yasa’nın öngördüğü önlemlerin uygulanmasına bir sene daha devam edilmesini öngören bir kararın altına imza attığı belirtildi.

Obama’nın Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Hazine Bakanı Timothy Geithner ile yaptığı toplantıda “Küba’yla ilişkili bu yöntemlerin bir sene daha devam etmesinin ABD’nin ulusal çıkarlarına uygun düştüğünü düşünüyorum” dediği öğrenildi.

Obama’nın iktidarının ilk aylarında Küba’yla ilişkilere dönük göstermelik bir iki adım atması, dünya medyası tarafından “Obama Küba’yla ilişkileri düzeltmek için uğraşıyor” şeklinde haberleştirilmişti. Ancak bu son imzayla Obama, önceki başkanlardan Küba’yla ilişkiler konusunda farkı olmadığını ortaya koydu.

Savaş yasası
Birinci Dünya Savaşı sırasında kabul edilen 1917 tarihli Düşmanla Ticarete Karşı Yasa, ablukanın temel yasası. Yasa, 1963 yılında bu defa Küba’ya karşı uygulanmaya başlandı. Daha sonra ise 1992’de Toricelli ve 1996’daki Helms-Burton gibi başka yasalarla abluka daha da sertleştirildi.

Bugün ABD’nin ticari ilişkilerinde Düşmanla Ticarete Karşı Yasa’yı uyguladığı tek ülke Küba. 2008 yılında George W. Bush yönetimi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni anlaşmanın kapsamından çıkarmıştı.

Tüm dünya kınıyor
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, her sene düzenli olarak ABD’nin Küba’ya karşı ablukasını kınayan bir karar alıyor. Küba’nın her sene gündeme getirdiği konuda yapılan oylamalarda ABD ve İsrail dışında oyları satın alınan birkaç ufak ada ülkesi abluka lehine oy veriyor.

Küba’nın hesaplamalarına göre 50 senedir aralıksız süren abluka, ülkeye 90 milyar dolara mal oldu. Abluka nedeniyle Küba, ithal etmek zorunda olduğu malları çoğu sefer ikinci, hatta üçüncü ülkeler üzerinden almak zorunda kalıyor ve bu fiyatları çok yükseltiyor. Bazı malların vaktinde alınabilmesi de imkansızlaşabiliyor.
(soL - Dış Haberler)