Müslüman Kardeşler’in Twitter’daki zor anları

Müslüman Kardeşler, Mısır’da ABD’nin diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırılar hakkında Twitter üzerinden ABD Büyükelçiliğine hitaben bir destek mesajı yayımladı. ABD Büyükelçiliği’nin mesaja verdiği yanıt ise ilginçti: Arapça da okuyabiliyoruz…

Müslüman Kardeşler, İslam karşıtı filmle başlayan provokasyonun Mısır’da hızlı bir biçimde yayılması ve ABD’nin diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırılar yaşanması ile ilgili bir dizi açıklama yaptı. Dün yapılan açıklamada İslam karşıtı film kınanırken, böyle bir filmin yayımlanmasına izin veren makamlar da eleştirildi. Örgütün Mısır kolu tarafından yapılan açıklamada “Batı, Yahudi Soykırımını inkar eden ya da Hitler tarafından kaç Yahudi’nin öldürüldüğü gibi, kutsal bir doktrin değil, tamamen tarihsel olaylar olan konularda ayrılıkçı görüşler savunanları cezalandıran kanunlar çıkartmış ve uygulamıştır” denildi. Açıklamada Müslüman dünyasının İslam karşıtı film örneğindeki gibi eylemleri barışçıl ve yasal yollarla kınamak konusunda her türlü hakkının olduğu ifade edildi.

Hayrat el Şatır’dan ABD’lilere mektup
Bugün devam eden olaylar hakkında ABD’ye hitaben bir mektup yayımlayan Müslüman Kardeşler yöneticisi Hayrat el Şatır ise, ABD elçiliğine yönelik saldırıların yasadışı olduğunu ve Kahire’deki elçilik personeli içerisinde zarar görenlerin olmamasından ötürü müsterih olduklarını yazdı.

El Şatır mektubunda “Günümüzün dünyası küresel bir köy uluslar geçmişte hiç olmadığı kadar birbirlerine yakınlar. Böyle bir dünyada –dini ya da değil- ulusların mukaddes saydığı değerlere ve şahıslara saygı, sürdürülebilir, karşılıklı yarara dayanan ilişkiler kurulması bir zorunluluk” dedi. Müslüman Kardeşler’in başkan vekilliğini yapan Hayrat el Şatır, İslam karşıtı film nedeniyle ABD yönetimini veya vatandaşlarını sorumlu tutmadıklarını ifade etti. El Şatır, ABD Büyükelçiliği binasına yönelik saldırıların yasadışı olduğunu ve soruşturulması gerektiğini sözlerine ekledi. El Şatır ayrıca “Mısır devrimci bir değişim döneminden geçmektedir ve toplumsal öfkeye sorumlu ve dikkatli bir biçimde yaklaşılmalıdır” dedi.

Twitter’da zor anlar yaşadı
Hayrat el Şatır, dün de mektubunda yer verdiği “Kahire’deki elçilik personeli içerisinde zarar görenlerin olmamasından ötürü müsterih oldukları” mesajını Twitter üzerinden Kahire’deki ABD Büyükelçiliğine yolladı.

İngilizce olarak Müslüman Kardeşler internet sitesinin resmi Twitter hesabından yollanan mesajda “ABD Büyükelçiliği personeli içerisinde zarar görenler olmadığı için müsterihiz ve ABD-Mısır ilişkilerinin Salı akşamının sarsıntısını atlatacağını umuyoruz” denildi.
ABD’nin Kahire’deki büyükelçiliğinden gelen yanıtta ise, “Teşekkürler. Bu arada Arapça mesajlarınızı hiç kontrol ettiniz mi? Bunları da okuduğumuzu biliyor olduğunuzu umarım” denildi.

Örgütün Arapça hesabında paylaşılan mesajlarda eylemler selamlanıyor ve Cuma günü yapılacak kitle eylemine çağrı yapılıyordu. Mesajlardan bir tanesi “Mısırlılar, Peygamberi savunmak için ayağa kalkın” şeklindeydi.

Takiye sanatına giriş: İçeriye başka, dışarıya başka konuşmak
Müslüman Kardeşler’in Twitter’da yaşadığı bu zor anlar, aslında örgütün takiye geleneğini bilenler açısından şaşırtıcı değil. Zira örgüt, Mısır’da rejim değişikliği sürecindeki eylemler esnasında sık sık karar değiştirmiş, içeride başka dışarıda başka şekilde konuşmuştu.

Ancak örgütün bu özelliğini en iyi bilen ve örgütün Mısır halkı üzerinde takiyeciliği sayesinde de etkili olmasından yararlananların başında ABD geliyor. Bu açıdan ABD Büyükelçiliğinden yapılan “Arapça mesajlarınızı da okuyoruz” açıklamasına örgütün verdiği yanıt manidar: “Şu anda yoğun stres altında olduğunuzun farkındayız, ancak sizi endişelendiren Arapça mesajın hangisi olduğunu tam olarak belirtirseniz daha fazla yardımcı olursunuz”.

(soL-Dış Haberler)