Muhaliflerin kaçırdığı gazetecileri duyan var mı?

Suriye'deki çatışmalarda bugüne kadar çok sayıda gazeteci öldürüldü veya kaçırıldı. Batı tarafından gazetecilere yönelik saldırılar konusunda sistemli bir şekilde Suriye yönetimini suçlanırken, muhaliflerin kaçırdığı, öldürdüğü veya ölümüne neden olduğu gazetecilerin öyküleri gündeme neredeyse hiç gelmiyor.

Suriye'de yaşanan çatışmalarda bugüne kadar çok sayıda gazeteci yaşamını yitirdi, yaralandı veya kaçırıldı. Batı ve muhalif gruplar, gazetecilere yönelik saldırılar konusunda sistematik bir şekilde Suriye ordusunu suçlasa da, geçtiğimiz haftalarda Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Suriyeli muhaliflere yönelik "dostane" denilebilecek uyarısı, bu grupların gazetecilere dönük saldırılarının artık görmezden gelinemeyecek boyutlara ulaştığını ortaya koyuyordu. Bugüne kadar açığa çıkan olaylarda muhaliflerin Suriyeli gazetecilere yönelik saldırılarının yanında, zaman zaman yabancı gazetecileri de kaçırdığı ya da daha sonra orduyu suçlamak üzere muhabirleri bilerek çatışma bölgelerinde savunmasız durumda bıraktıklarını gösteren örnekler de yaşandı.

Dün bazı gazete ve haber sitelerinde yer alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kaynaklı bir iddia ise, silahlı muhaliflerin gazetecilere yönelik saldırılardan vazgeçmek yerine kendilerini temize çıkartmak konusunda karşı propagandaya ağırlık vereceğini düşündürüyor. ÖSO'ya bağlı Tevhid Sancağı adlı tugayın komutanı Abdülkadir El Salah'ın gündeme getirdiği iddiaya göre gazetecileri "şebbihalar" kaçırıyor ve suçu ÖSO'ya atıyorlar. El Salah, “Şebbiha lideri, sorgu sırasında bize, Seba Bahrat’ta Ulusal Güvenlik Birimi’nden yüksek rütbelilerin bulunduğu bir toplantının yapıldığını ve toplantıda basın mensuplarının öldürülerek ölümünden devrimcilerin sorumlu tutulması kararının alındığını itiraf etti" diye konuştu.

Diğer yandan ÖSO tarafından kaçırılan gazetecilerin tanıklıkları, ÖSO'nun gazetecilere yönelik tavrı konusunda kuşkuya yer bırakmayacak deliller sunuyor. Bu gazetecilerden bir tanesi de El Ahbariye kanalı muhabiri Yara el Salih'ti. Temmuz sonunda Özgür Suriye Ordusu tarafından El Tal kentine düzenlenen saldırıda otuz kişiyle birlikte rehin alınan Salih'in kurtarılması için Avrupa'da ilerici gazeteciler tarafından da bir kampanya düzenlenmişti. Salih 15 Ağustos'ta Suriye ordusunun yaptığı operasyonla kurtarıldı. Fransız gazeteci Thierry Meyssan, bu operasyondan birkaç saat sonra Salih'le bir röportaj gerçekleştirdi. Gazeteci Yara Salih'in yaşadıklarına ilişkin Meyssan'a anlattıklarını soL okurlarıyla paylaşıyoruz.

(soL-Dış Haberler)