2 gün önce 21 Filipinli BM Barış Gücü askerinin Golan Tepeleri yakınlarındaki Camlah'ta silahlı çeteler tarafından kaçırılmasının ardından, ateşkes bölgesinde görev yapan BM görevlileri İsrail'e geçmeye başladı.
Silahlı çetenin BM görevlilerini serbest bırakmaması üzerine, bugün 8 Filipinli BM görevlisi işgal altındaki Golan'dan İsrail'e geçiş yaptı. Askerlerin, yeni bir kaçırma tehlikesine karşı komutanları tarafından mevzilerini terk etmeye sevk edildikleri belirtiliyor.
Görevlileri sınırda İsrail ordusu yetkililerinin karşıladığı belirtilirken, İsrail'in BM askerlerini almak için ateşkes sınırını ihlal etmediği öne sürüldü. İsrail'in BM askerlerini Ein Zivanit'teki BM Üssü'ne sevk edecekleri söyleniyor.
Silahlı çete Filipinlileri bırakmıyor
Öte yandan Filipinler Hükümeti, silahlı çetenin 21 Filipinli'yi serbest bırakmadığını, Suriye ordusu bölgeden çekilene kadar askerleri ellerinde tutmak istediklerini söyledi.
Filipin Dışişleri Sözcüsü Raul Hernandez, rehinelerin Cuma erken saatlerde bırakılacağını öngördüklerini, ancak bu öngörünün neden gerçekleşmediği hakkında bir fikirlerinin olmadığını vurguladı.
Muhaliflerin Suriye ordusunun çekilmesini istedikleri bölge, 1967 yılında İsrail'in işgal ettiği Golan Tepeleri'ne çok yakın olan Camlah.
Suç Suriye bombardımanındaymış!
Reuters'e konuşan Ebu Essam Tasil isimli bir "muhalif" ise, esir Filipinlileri almak için Camlah'ın bir kilometre doğusundaki Nafea'ya gelen bir BM konvoyunun, "yoğun Suriye bombardımanı" nedeniyle Camlah'a ulaşamadığını iddia etti.
Barış Gücü şefi Herve Ladsous da Camlah'ın bombalandığını iddia ederken, Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi, ordunun Camlah'ın çevresindeki muhaliflerin yoğunlaştığı bölgeleri bombalarken, kasabanın içine dokunmadığını kaydetti. Caferi, ne yaptıklarını ve BM askerlerinin tam yerlerini bildiklerini söyledi.
Hırvatistan askerlerini çekmişti
Silahlı çetelerin İsrail'le "danışıklı dövüş" yaparak işgal altındaki Golan Tepeleri'ni savunmasız bırakmak istediği yönündeki kuşkular bugünkü haberlerle birlikte arttı. Golan'daki BM Barış Gücü'nde 100 askeri bulunan Hırvatistan'da, iki hafta önce kuvvetlerini geri çekmişti.
Hırvat hükümeti, geri çekilme kararında, Suudi Arabistan'ın Hırvatistan'dan aldığı silahları Suriye'deki muhaliflere satma şüphesinin etkili olduğunu duyurmuştu. Bu iddia, New York Times tarafından ismi verilmeyen ABD yetkililerine dayanarak ortaya atılmıştı. Hırvat hükümeti, haberi yalanlayabileceklerini, ancak artık kendi askerleri güvende olmadığı için bunun önemi olmadığını, Barış Gücü'ndeki katkılarını geri çekeceklerini açıklamıştı.
(soL - Dış Haberler)