"Maskeli eylemciler" polisle görüşürken görüntülendi

Yunanistan'da dünkü bir eylem sırasında maskeli bir eylemcinin polisle görüşürkenki görüntüleri kaydedildi.

Dün Yunanistan'daki 48 saatlik genel grevin ikinci günüydü. Komünistlerin öncülüğünde kurulan Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) tarafından çağrısı yapılan genel greve işçi sınıfının katılımı çok büyük oldu. Ülkede iki gün boyunca hayat durdu, işçiler, öğrenciler ve işsizler büyük yürüyüşler düzenledi.

Ancak Batı basını ve elbette ki Türk basını çoğunlukla, şalteri indirip sokağa çıkan işçileri değil, maskeli eylemcilerin polisle çatışma görüntülerini yayınladı. Ancak bu çatışmalar sırasında kaydedilen bir görüntü Yunan polisinin "maskeli eylemcilerin" arasına sızdığını ve bu eylemcileri bir şekilde kullanmaya çalıştığının kanıtı oldu.

Görüntü, dün akşam saatlerinde Atina'daki Sintagma Meydanı'nda kendilerine "Öfkeli Vatandaşlar" diyen binlerce kişinin eylemi sırasında çekildi. Polislerin arasında görüntülenen "maskeli eylemciler"in yanına polis müdahale etmek için geliyor ancak "eylemciler" kendilerinin gerçek eylemci olmadığını anlatıyor ve biraz ilerdeki polis ekipleri ile görüşmeye gidiyorlar.

Aşağıdaki görüntü durumu net olarak gösteriyor:

"Öfkeli Vatandaşlar" ve "maskeli eylemciler"
"Öfkeli Vatandaşlar" her gün Sintagma Meydanı'nda toplanarak hükümetin ekonomik reform paketini protesto ediyor. İlk olarak facebook grubunda bir araya gelen bu kişiler, farklı siyasi düşüncelere sahip insanlardan oluşuyor. Aralarında daha önce iktidardaki sosyal demokrat parti PASOK, muhafazakar-liberal parti Yeni Demokrasi, liberal sol blok Syriza ve faşist parti LAOS'a oy vermiş ve bu partilere öfkeli olan örgütsüz vatandaşların yanı sıra, Yunanistan Komünist Partisi'ne yakın olan vatandaşlar da bulunuyor. Anarşist gruplar da "Öfkeli Vatandaşlar"ın eylemlerine katılıyor. Bu eylemlerde herhangi bir parti veya örgüt bayrağı açılmıyor. Yunanistan Komünist Partisi, her gün Sintagma Meydanı'nda toplanan bu binlerce vatandaş ile sürekli temas kuruyor, ülkenin kurtuluş yollarını tartışıyor ve tabi ki örgütlü mücadeleye çağırıyor. Bu "Öfkeli Vatandaşlar"ın arasına provokatif grupların da karıştığı uzun süredir dile getiriliyor. Yunanistan Komünist Partisi, Yunan devletinin ve yabancı istihbarat servislerinin bu "maskeli eylemcileri" kullandığına dair iddiaları uzun bir süredir gündeme getiriyor. Yunanistan'da devletin, işçi sınıfına dönük baskıcı politikaları uygulayabilmek ve sokağı emekçilere kapatmak için bu provokatif eylemleri kullandığı ileri sürülüyor.

(soL - Dış Haberler)