Lübnan'da Suudi ordusu kuruluyor

Lübnan'da, Suudi istihbarat şefi Bender bin Sultan'ın direktifleriyle Sünnilerden oluşan bir milis gücü kuruluyor.

(soL - Dış Haberler) Lübnan'ın kuzeyindeki Trablus'ta, Suriye krizinin yarattığı gerginlik devam ederken, "Sünnileri koruma amaçlı" yeni bir milis gücü oluşturuluyor.

El Ahbar'ın haberine göre, Lübnan'ın eski İç Güvenlik Kuvvetleri şefi Eşref Rifi tarafından oluşturulan bu yeni milis gücünün adı "Ahrar Trablus". Rifi'nin bu "proje"ye, 1 Nisan 2013'te emekli olduktan sonra, Suudi parası ve istihbarat şefi Bender bin Sultan'ın gözetimi altında başladığı iddia ediliyor.

Öte yandan, eski polis şefi ile Hariri yanlıları arasında da, Rifi'nin bir sonraki başbakanı destekleme ihtimali nedeniyle gerginlik bulunuyor. 10 Eylül'de yine bir Hariri yanlısı olan emekli Albay Emid Hammud'un adamlarıyla Rifi'nin grubu arasında kavga çıkmış, bu gerilim yine bir Hariri yanlısı eski bir ordu yetkilisinin arabuluculuğu ile sonlanmıştı.

Bu gerginliğin ardından, Rifi milisini toplamaya devam ederken, Hammud da bu milisle koordineli davranmayı kabul etti.

Rifi'nin, Sünni Bab el-Tabbane ile Alevi Cebel Muhsin mahalleleri arasında süren çatışmada, Hariri'ci Gelecek Partisi milletvekillerinden memnun olmadığı belirtiliyor. Rifi'ye göre bu milletvekilleri, partinin Trablus'ta zayıflamasından birinci derecede sorumlu.

Eski polis şefinin, Trablus'ta devam eden çatışmalar konusunda bir atekese yanaşmadığı da söyleniyor. Rifi'nin, Alevi liderlerinden Rıfat Eyd'e "unutamayacağı bir ders vermek istediği" belirtiliyor. Rifi bu yüzden milletvekili Muhammed Kabbara'nın evinde sorunu çözmek için yapılan toplantılara katılmayı reddediyor.

Rifi'nin bunun yerine bölgede çatışan savaşçılarla görüştüğü ve onlara savaşı devam ettirmeleri için mühimmat sözü verdiği iddia ediliyor. Rifi'nin bölgedeki milislerle kurduğu temasların yanı sıra, radikal Selefi lider Şeyh Hüsam el-Seyyidi'nin taraftarlarıyla da ilişkide olduğu gelen bilgiler arasında.