Libya'da "isyan ordusu" kaç kişi?

Libya'da batı tarafından sürekli abartılan "isyan güçleri"nin, toplam bin askerden oluşan bir gücü olduğu itirafı geldi. Medya tarafından "büyük iç savaş" olarak yansıtılan tabloda görece küçük bir isyancı gücün, batı desteğine yaslandığı ve bu desteği almak için uğraştığı görülüyor.

Libya’da başlayan isyanın ilk günlerinde batı medyası tarafından oluşturulan, halk desteğine sahip büyük direnişçi kitle görüntüsü, Kaddafi’nin askeri operasyona başlamasının ardından kaybolmuş durumda. Batı’nın şişirdiği rakamlar, bugünlerde isyancı hükümet tarafından dahi yalanlanıyor.

Bu türden bir yalanlanmaya son örnek İngiltere’den geldi. İngiliz televizyon kanalı Channel4, 17 Mart tarihinde yaptığı analizde “isyancı güçlerin kurduğu Bingazi merkezli Libya Ulusal Konseyi’ne bağlı toplam 8 bin kişilik bir kuvvetin olduğunu ve bunların 3 binini Bingazi’yi ölümüne savunmaya kararlı Devrimci Muhafız Taburunun oluşturduğunu” iddia etmişti. Benzer sayılar, batı medyası tarafından sürekli tekrarlanıyor.

“Kazanmak için dış desteğe ihtiyacımız var”
Oysa geçen gün bir basın açıklaması yaparak Libya’da durum ve isyancıların pozisyonu üzerine konuşan isyancı hükümetin Maliye Bakanı Ali Tarhuni, “devrimi savunmak için yanyana gelen toplam sadece 1000 eğitimli savaşçının bulunduğunu” söyledi.

35 yıllık sürgün hayatından sonra son yaşanan isyanların ardından ülkesine geri dönen Tarhuni, bu süre zarfında ABD’de Washington Üniversite’sinde ekonomi dersleri vermekteydi. İsyancı kuvvetler tarafından ABD ile bağı sürekli vurgulanan ve bu anlamda öne çıkarılan Tarhuni, “Devrimin başarıya ulaşması için müttefik kuvvetlerinin hava saldırılarının hayati önemi olduğunu” söyleyerek daha önceki süreçteki yardım taleplerini de aşarak, ABD ve müttefiklerini ülkeye yönelik bir operasyona davet etmiş oldu.

İsyancı güçler saflarında “açık konuşan” isimlerden biri olan Tarhuni’nin bu samimiyetinin ardında işin vehametini batıya anlatma kaygısı belli olurken, bu son çıkışının ardında Ecebiye bölgesinde gerçekleşecek olan çatışmalarda ihtiyaç olan hava desteği olduğu konuşuluyor. Ecebiye'yi alarak Kaddafi'nin kalelerinden biri olan Surt'a dayanmayı hedefleyen isyancı birlikler bu hedeflerinin gerçekleşmesi halinde ülkedeki bazı dinamiklerin de değişeceğini savunuyorlar.

"İsyancılara katılan ordu güçleri" nerede?
Batı medyası, isyanın başlangıcından bu yana sürekli "isyancıların saflarına geçen ordu birliklerinden" söz etmişti. Oysa isyancılar, şimdi toplam ancak bir tabur askerleri olduğunu söylüyorlar. Tablo, ya batı medyasının baştan beri yalan söylediğini, ya da durumun gidişatıyla birlikte isyancılara katılan askerlerin büyük kısmının şu anda isyan saflarında savaşmadığını gösteriyor.

(soL - Dış Haberler)