Kolombiya'da sendikacı katliamı sürüyor

Kolombiya'da gündelik hayatın bir parçası haline gelen sendikacı cinayetleri, son aylarda yeniden artış gösterirken, sağcı hükümet kılını kıpırdatmıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Kolombiya'da faili meçhul cinayetlerde ölen sendikacıların sayısı hızla artıyor. Sadece bu yıl 27 sendikacının "kimliği belirsiz şahıslarca" öldürüldüğü ülkede, sendika düşmanı silahlı çetelerin son kurbanı, Luis Mayusa Prada adlı işçi oldu. Motorsikletli bir grup tarafından yol ortasında 17 kez ateş edilerek öldürülen 43 yaşındaki işçinin uzun süredir tehdit mesajları aldığı ortaya çıktı. Daha önce, Prada'nın ailesinden iki kişinin yine sendikacı oldukları için öldürüldüğü belirtiliyor.

En tehlikeli meslek sendikacılık
Sendikacıların can güvenliğinin bulunmadığı Kolombiya'da, aktivist emekçiler eşi benzeri görülmemiş bir kırıma maruz kalıyorlar. 2008 yılında 27 sendikacının öldürüldüğü rapor edilen ülkede, 22 yılda öldürülen toplam sendikacı sayısının 3 binin üzerinde olduğu bildiriliyor. Cinayetlerin yüzde 97'sinin failleri bulunamamış durumda. Söz konusu şiddet ortamı nedeniyle, 15 yıl önce 3 milyonu bulan sendikalı işçi sayısının, bugün 800 binin altına indiği ifade ediliyor. Bu düşüşte, özelleştirme yoluyla kamu işletmelerini ele geçiren yabancı tekellerin sendikal örgütlenmeye izin vermemelerinin de etkisi var.

Devlet destekli paramiliter çeteler işbaşında
Sendikacı katliamlarının sermayedarlar tarafından finanse edilen ve devlet tarafından korunan silahlı sağcı çeteler tarafından gerçekleştirildiği herkes tarafından biliniyor. Ülkede 40 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaş, Kolombiya'da eşi görülmemiş bir paramiliter örgütlenme yaratmış durumda. 80'li yıllardan itibaren ülkedeki en büyük gerilla gücü FARC'a karşı ABD'nin de desteğiyle "gayrinizami harp" yoluna başvurmuş olan sağcı hükümetler, devasa bir çete oluşturdular. Uyuşturucu kaçakçılığıyla finanse edilen bu çeteler, FARC'ın etkin olduğu bölgelerde, sayısız köy yakma, adam kaçırma, ve faili meçhule imza atarken, sendikacılara karşı da ölümcül bir yıldırma operasyonu başlattı.

Çetelerle siyasetçiler yanyana
İki yıl önce patlak veren bir skandalla, Uribe hükümetinin birçok bakanının ve milletvekilinin paramiliter çetelerle işbirliği yaptığı ortaya çıkmıştı. Skandal ülkedeki kirli savaşın boyutlarını gözler önüne sererken, ülkedeki birçok yerli ve yabancı şirketin sendikal faaliyeti sindirme amacıyla paramiliterlere para akıttığı kanıtlanmıştı. Olayların ardından birçok milletvekili istifa ettiyse de, Başkan Uribe sıyrılmayı başardı.

Kolombiya, aynı zamanda Latin Amerika'da ABD'nin en önemli müttefiki. Bugün ABD'nin Pakistan'da gerçekleştirmeye çalıştığı ulusal egemenliği hiçe sayan sınır ötesi operasyonlardan birini, Kolombiya, geçtiğimiz aylarda Ekvador'a karşı gerçekleştirmiş, o sırada ellerindeki rehinelerin serbest bırakılmasını görüşmek için oraya gitmiş olan FARC komutanlarından Raul Reyes'i ve yanındaki gerillaları, geceyarısı Ekvador topraklarına düzenlediği kara operasyonuyla öldürmüştü. Bu olayın ardından Ekvador ve Venezuela, Kolombiya sınırlarına asker yığmış, gerginlik bir süre devam etmişti.