"Gizli belge" kabak tadı verdi

BBC, her yıl aynı dönemde gündeme gelen, ancak bir türlü orijinal hali bulunamayan Sovyet belgesini bu yıl da sanki yeniymişçesine piyasaya sürdü.

İngiliz devlet haber kuruluşu BBC, hemen her yıl Sovyetler Birliği-Almanya Paktı’nın yıldönümü öncesinde gündeme getirilen “gizli Sovyet belgesi” haberini bu yıl da tekrarladı.

Konuyu takip edenler için artık “kabak tadı” veren belge haberinin alıcısı, Anadolu Ajansı olurken, Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) “Sovyet tarihini çarpıtmayı artık kesin” açıklamasında bulundu.

50 yıldır gündemde
Dönemin Sovyetler Birliği lideri Stalin’in 19 Ağustos 1939’da gerçekleştirilen Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Politbüro toplantısında yaptığı iddia edilen konuşma, emperyalist basın-yayın kuruluşları ve bunların alıcıları tarafından, Soğuk Savaş’ın ilk yıllarından itibaren hemen her yıl gündeme getiriliyor.

Emperyalizmin Sovyetler Birliği’ne karşı böyle bir belge iddiasını ortaya atmasının temel nedenini ise, iddia edilen konuşmanın hemen ertesinde, 23 Ağustos 1939 yılında gerçekleştirilen “Molotov-Ribbentrop Paktı” oluşturuyor. Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasındaki bu saldırmazlık anlaşması, dönemin emperyalist ülkelerinin emellerini boşa çıkararak Nazi savaş makinesinin Sovyetler’e saldırmasını geciktirmiş, Sovyet diplomasisi hanesine başarı olarak yazılmıştı.

Molotov-Ribbentrop Paktı’nın bir yıl öncesinde İngiltere, Fransa ve İtalya, Nazi Almanyası’yla Münih Anlaşması’nı imzalamış ve “Nazileri Sovyetler’e saldırtıp, iki ‘zararlı’yı birbirine kırdırtma” projesine girişmişti. Emperyalizm, Molotov-Ribbentrop Paktı’yla birlikte Münih Anlaşması’nın boşa çıkmasının acısını, “Stalin konuşması” dezenformasyonuyla çıkarmaya çalışıyor.

Stalin tarafından 19 Ağustos’taki Politbüro toplantısında yapıldığı iddia edilen konuşmada, Stalin’in “Nazi Almanyası’nı İngiltere ve Fransa’ya saldırtma” amacını taşıdığı iddia ediliyor.

Emperyalist planların Sovyetler’e atfedilmesi anlamını taşıyan bu iddia, emperyalizmin “en iyi savunma saldırıdır” taktiğini sergilediğini gösteriyor.

Sözde konuşmayla ilgili “ilginç” durum ise, 50 yıldır böyle bir konuşmanın yapıldığının ispatlanamıyor oluşu. Konuyla ilgili olarak bugüne kadar sayısız belge öne sürüldüyse de, bunların hiçbirinin orijinal olduğu ispatlanamadı.

İddianın emperyalizm tarafından girişilen bir dezenformasyon hamlesi olduğu şüphesini güçlendiren bu durum, BBC’nin sözde “yeni belge” haberinin çok öncesinde çeşitli kaynaklarda yer aldı.

Anadolu Ajansı “üzerine atladı”
Sovyetler Birliği ve diğer sosyalist ülkelerin geçmişlerine yönelik saldırgan diliyle bilinen Anadolu Ajansı’nın, belge haberine “atlaması” dikkati çeken bir noktayı oluşturdu.

Haberi BBC’den alarak aynen yayınlayan Anadolu Ajansı, dezenformasyon çabalarına aracılık etti.

RFKP’de açıklama: Artık uğraşmayın
Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP), BBC’nin haberiyle birlikte bu yıl da gündemde yer bulan iddialar üzerine bir açıklamada bulundu.

RFKP Genel Başkanı Genadi Züganov tarafından yapılan açıklamada, emperyalizmin “bir suç niteliği taşıyan” Münih Paktı’nı gizlemeye çalıştığı, bu yüzden söz konusu iddiaların tekrar tekrar gündeme getirildiği vurgulandı.

Sovyetler Birliği’nin faşizme karşı verdiği şanlı savaşın kendi halkını ve Avrupa halklarını kölelikten kurtardığını vurgulayan Züganov, Molotov-Ribbentrop Paktı’nın bu süreçte önemli bir başlangıç noktası olduğunun da altını çizdi.
(soL - Haber Merkezi)