Esad: 'Bir direniş ulusu haline gelmemiz gerekiyor'

Beşar Esad, Suriye'nin de Hizbullah'ın Lübnan'da yaptığı gibi bir direniş ülkesi haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad geçtiğimiz hafta İsrail'in düzenlediği saldırıların ardından Şam'da Lübnanlı konukları ile bir araya geldi.

Lübnan merkezli Daily Star gazetesinin haberine göre,“Suriye ve gelecek nesiller için Hizbullah'a yaklaşmamız ve Hizbullah'ın Lübnan'da yaptığı gibi bir direniş ulusu haline gelmemiz gerekiyor” diyen Esad, Hizbullah'la benzer bir durumda olduklarını kaydetti.

Hizbullah'a dönük “güven, minnettarlık ve takdir” duygularını dile getiren Suriye lideri, “İşte bu yüzden Hizbullah'a her şeyi vermeye hazır olduklarını” ifade etti.

El Abar'ın haberine göre, Esad ayrıca, Vaşington ve İsrail'in Suriye ile bir savaş istemediğini sözlerine ekledi.

“Suriye, İsrail'in Şam saldırılarına karşı birkaç füze fırlatır ve kolayca halkını ve müttefiklerini sakinleştirebilir” diyen Esad, ancak İsrail'e farklı bir şekilde cevap vermek istediklerini söyledi. Esad bunu “Direniş kapılarını açarak, Suriye'ye direnen bir ulus haline getirerek yapmak istediklerini belirtti.

“Rusya Esad’a S-300 satacak”
Öte yandan, İsrail istihbaratının Rusya'nın Suriye'ye 200 km menzilli S-300 hava savunma sistemleri satacağı yönündeki iddiaları ABD ve İsrail'i harekete geçirdi. Moskova yönetiminden henüz bir açıklama gelmezken, uzmanlar Suriye'nin uçaklar, insansız hava araçları ve güdümlü füzeleri durdurma kapasitesine sahip S-300 füze savunma sistemine sahip olması halinde, olası dış müdahaleye karşı kendisini savunma kapasitesini arttıracağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Öte yandan Rusya’nın tatbikat gerekçesiyle 5 savaş gemisini Suriye'ye göndereceğine yönelik açıklamalar da bu iddiaları güçlendiriyor. İran kaynakları tarafından duyurulan tatbikat iddiası Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrıv'a dayandırılırken, Reuters'e konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Moskova'ya itiraz ettiklerini, Vaşington'un da benzer bir girişimde bulunduğunu ifade etti.

ABD: “Geçiş hükümetinde Esad yer almayacak”
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rusya'daki temaslarının ardından iki ülkenin krizin çözümü için Cenevre mutabakatı çerçevesinde uluslararası bir konferans düzenleme kararı Şam yönetimi tarafından olumlu bir gelişme olarak yankı buldu. Suriye muhalefeti ise, Esad'ın, çözüm kapsamında oluşturulacak geçiş hükümeti içerisinde yer alıp almayacağının belirsiz olması nedeniyle ABD-Rusya uzlaşmasını eleştirdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise dün konuyla ilgili yağtığı açıklamada Esad’ın geçiş hükümetinde yer almayacağını söyledi. Bu arada Vaşington yönetimi militanlara 100 milyon dolarlık ek yardım yapacağını açıkladı.

(soL- Dış Haberler)