Ekvador’da darbe girişimi!

Ekvador’da polis gücü, solcu Devlet Başkanı Rafael Correa’ya karşı darbe girişiminde bulundu. Ülkede sıkıyönetim ilan edildi. Ordu ise Correa’ya bağlılığını açıkladı. Başkan Correa polisler tarafından rehin alındı.

Ekvador'da Perşembe sabahı çıkan olaylar, bir darbe girişimine evrildi. Hükümetin, bazı ekonomik imtiyazları sonlandıran ya da kısıtlayan Kamu Hizmeti Yasası'nı protesto eden polis ve bazı askerler, Quito ve çeşitli şehirlerde protesto gösterileri düzenlediler ve Quito'daki 1. Alay'ı işgal ettiler.

Göstericiler, kendileriyle konuşmak üzere buraya gelen Devlet Başkanı Rafael Correa'ya saldırdılar. Correa, burada kitleye önce sükunet çağrısı yaptı, ardından ise gömleğini açarak "Eğer Başkan'ı öldürmek istiyorsanız, ateş edin... İşte buradayım!" diye haykırdı. Polisler, burada Correa'ya çok sayıda gaz bombası atarak saldırdılar. Correa, korumalarının yardımıyla alayın 3 metrelik duvarından atlayarak kurtuldu.

Olaylarda şimdiye kadar bir kişinin öldüğü iddia edildi.

Chávez: Correa rehin alındı
Correa, yoğun gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chávez, Correa’nın Quito’daki Polis Hastanesi’nde rehin alındığını duyurdu.

Chávez, “Sorun başladığından beri dört beş defa Correa’yla görüştüm... Bana onu rehin aldıklarını söyledi son olarak” dedi. Chávez, Telesur’a yaptığı telefon bağlantısında “Bir dakika önce Correa bana orada ölmeye hazır olduğunu, asla teslim olmayacağını tekrar etti” dedi.

300 kadar hava kuvvetleri personeli ve asker, Quito'daki Mariscal Sucre Uluslararası Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirerek tüm uçuşları durdurdular.

Sıkıyönetim ilan edildi

Güvenlik Bakanı Miguel Carvajal, sıkıyönetim ilan ederek silahlı kuvvetlere kamu düzenini sağlama ve tüm vatandaşların haklarını güvence altına alma emri verdiklerini ilan etti.

Hükümet, Ekvador halkına polis hastanesindeki Correa’yı kurtarmak üzere sokaklara çıkma ve yürüyüş yapma çağrısında bulundu. Başkanlık Sarayı’nın önünde toplanan kitleye konuşan Dışişleri Bakanı Ricardo Patiño, ülkenin dört bir yanından Ekvadorlular’ın sokaklara dökülmesini ve barışçıl ve kitlesel bir biçimde demokrasiye desteklerini göstermelerini istedi. Patiño, bir grubun hastanenin çatısından girerek Correa'nın canına kast etmeye çalıştıklarını, Başkan'ı derhal oradan kurtarmak için harekete geçilmesi gerektiğini açıkladı.

Komando komutanı: Hükümete bağlıyız
Ekvador Silahlı Kuvvetleri Komando Komutanı Ernesto González, Başkan Rafael Correa'nın otoritesine bağlılıklarını dile getirdi. González, Silahlı Kuvvetler'in iç ve dış güvenliği koruması gerektiğini, bu yüzden "bunun için gereken ve hükümetin talep edeceği önlemleri alacaklarını" belirtti.

Arjantin, Venezuela, Brezilya, Küba, Şili, Peru gibi çok sayıda Latin Amerika ülkesi, Rafael Correa'ya destek açıklaması yaparak darbe girişimini kınadılar. Venezuela lideri Chávez, bugün Arjantin'de olağanüstü bir UNASUR toplantısı yapılması çağrısında bulundu.

ABD yine aynı!
ABD, tıpkı Honduras darbesinden sonra yaptığı gibi Amerika Devletleri Örgütü'nde "Ekvador'daki tüm kesimlerin diyalog kurması" çağrısı yaptı. "Tüm kesimler" söylemi, darbecileri hükümetin masaya oturması gereken bir güç olarak tanımlıyor.

CNN'in de Ekvador'daki darbeyi, tıpkı Honduras darbesinde olduğu gibi, "anayasal darbe" olarak tanımlaması dikkat çekiyor.

ABD ve BM açıklama
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton şu açıklamayı yaptı: “Ekvador’daki olayları yakından takip ediyoruz. ABD şiddet ve hukuksuzluğu onaylamıyor ve Başkan Rafael Correa ve bu ülkedeki demokratik hükümetin kurumlarına tam desteğimizi ifade ediyoruz. Tüm Ekvadorlular’ı düzenin hızlı ve barışçıl bir yoldan tekrar sağlanması için bir araya gelmeye ve Ekvador’un demokratik kurumları çerçevesinde çalışmaya çağırıyoruz.”

BM Genel Sekreteri sözcüsü Martin Nesirky de Ekvador hükümetine desteklerini dile getirirken, Genel Sekreter Ban Ki-mun’un Correa’nın fiziksel durumundan kaygılandığını bildirdi.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...

(soL - Dış Haberler)