Darbe yapmak da pahalı!

ABD’de halktan toplanan vergilerle oluşturulan bir fondan, Honduras’taki darbeye birkaç ay kala bu ülkedeki “demokrasi güçleri”ne 17 milyon dolar para aktarıldığı ortaya çıktı.

Honduras’ta solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya’yı evinden alarak sınırdışı eden darbenin ardından ABD’nin darbeyle ilişkisi çok tartışılmıştı. Başkan Obama’nın, her ne kadar olanı darbe olarak nitelemese de görünürde Zelaya’nın görevine dönmesinden yana bir açıklama yapması, bazılarınca yeni bir dönemin başlangıcı olarak algılanmıştı.

Fakat kısa süre sonra darbede ABD parmağı olduğuna dair haberler basında yer almaya başladı. Bu konuda birçok kanıt ileri sürüldü. Bunlardan biri de Millenium Change Corporation (Binyıl Değişim Kuruluşu – MCC) adlı ABD’li kuruluşun faaliyetlerinin incelenmesi sonucunda açığa çıktı.

ABD’li vatandaşların ödediği vergilerden bütçesi verilen MCC, 2004 yılında Bush yönetimi altında yoksul ülkelerde “demokrasiyi teşvik etmek” ve neo-liberal ekonomi politikalarını desteklemek üzere kurulmuş. National Endowment for Democracy adlı, ABD Kongresi’ne bağlı kurum bünyesindeki MCC’nin yönetim kurulunda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Obama’nın rakibi Cumhuriyetçi Senatör John McCain gibi isimler yer alıyor.

Honduras’ın, Venezuela öncülüğündeki Latin Amerika birlik projesi ALBA’ya resmen katılmasının ardından Ekim 2008’den bugüne dek MCC, Honduras’a 45,3 milyon dolar “yardımda” bulunmuş.

MCC bir defa bir ülkeye yardım yapmaya başladığında, söz konusu yardım o ülke yetkilileri tarafından da izleniyor ve denetleniyor. Honduras’ta bu işi üstlenen MCA-Honduras adlı yapı, Temmuz’dan Eylül ayına kadar 28,5 milyon dolar daha yardım yapmayı planlıyor. Bu yapının planına göre Honduras’a 2010 Haziran ayına kadar 80 milyon dolar daha akıtılacak.

Bu paralar elbette –görünüşte ABD tarafından gayrimeşru ilan edilen ve desteklenmeyen– darbe hükümetinin kontrolü altında, ülkedeki sağ güçlere dağıtılacak. MCC’nin yönetim kurulunda ABD Dışişleri Bakanı’nın da olması, bu durumun vehametini ortaya koyuyor. MCC, daha önce örneğin Nikaragua’da Rafael Correa başkanlığındaki solcu hükümet halkın çıkarlarını kollayan ekonomik politikalar uygulamaya başlayınca, bu ülkeye verilen yardımı kesmiş. Yine Madagaskar’da darbe olması da, MCC’nin yardımını kesmesiyle sonuçlanmış. Fakat Honduras’ta Zelaya hükümetinin sol adımlarıyla birlikte MCC’nin para yardımı katlanarak artmış, ve artarak devam edecek. Yardım miktarındaki değişim, Zelaya hükümetini devirmek için bir süredir bilinçli bir hazırlık yapılmış olabileceğini akla getiriyor.
(soL - Dış Haberler)