ABD uçak gemisi Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı

Bir ABD uçak gemisinin dün Hürmüz Boğazı'nı geçerek Basra Körfezi'ne giriş yaptığı bildirildi.

ABD ve Avrupa Birliği'nin tüm dünyaya İran'dan petrol ithalatını yasaklamaya dönük hamlesinin ardından Hürmüz Boğazı'nda artan gerginlik sürüyor. Tahran yönetiminin tehditlerine rağmen dün USS Abraham Lincoln isimli bir ABD uçak gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ne giriş yaptığı bildirildi. Geçiş sırasında herhangi bir müdahale yaşanmadığı belirtildi.

Bahreyn'de bulunan ABD 5. Filosu sözcüsü Yüzbaşı Rebecca Rebarich, geçişin daha önce planlanmış rutin bir geçiş olduğunu ve herhangi bir sorun yaşanmadığını açıkladı.

USS Abraham Lincoln uçak gemisine savaş gemilerinin eşlik ettiği ve geminin şu an Basra Körfezi'nde bulunan bir diğer uçak gemisi USS John C. Stennis'in yerini alacağı belirtildi.

İran ordusu tarafından yapılan açıklamada ABD, Körfez'e savaş gemisi göndermemesi konusunda uyarılmış ve müdahale edilebileceği imasında bulunulmuştu.

İran'ın can damarlarını kesmeye dönük ABD'nin yeni yaptırım paketinin ardından Tahran yönetimi, dünya petrol sevkıyatının yüzde 40'ının gerçekleştiği Hürmüz Boğazı'nı petrol geçişine kapatma tehdidinde bulunmuştu.

ABD'nin İran Merkez Bankası ile iş yapan finans kuruluşlarını kara listeye alacağını duyurmasının ardından Avrupa Birliği, Japonya ve Güney Kore İran'dan petrol ithalatına son vereceklerini açıklamıştı.

(soL - Dış Haberler)