ABD - PYD gizli görüşmeleri: Ya ÖSO'ya katılın ya da Barzani'ye yol verin

Kobanê'deki çatışmalar devam ederken, ortaya çıkan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kayıtlarında, ABD'li yetkililerin PYD ile uzun zamandır görüşme halinde oldukları, PYD'yi ÖSO ile bir araya getirmeye çalıştıkları görülüyor.

(SoL-Dış Haberler) ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye'de Demokratik Birlik Partisi'yle (PYD) olan ilişkilerini resmi olarak reddetmişti fakat Amerikan ve Kürt diplomatlar arasında geçen görüşmeler Washington'ın PYD ile dolaylı görüşme sürecinin yıllar öncesinden başladığını gösteriyor.

Foreign Policy'nin haberine göre, Washington'un PYD'nin resmi görüşme taleplerini reddetmesine rağmen ABD aslında 2012'de dolaylı yoldan görüşmeleri açmıştı. Suriye'nin Eski ABD Büyükelçisi Robert Ford yaptığı açıklamada, "PYD ve ABD arasında aracılık eden birisiyle görüşmüştük, kendisiyle birçok vesileyle karşı karşıya geldik. Ben bir defa, diğer diplomatlar da birkaç defa görüştük. Görüşmeler yaklaşık 6 ayda bir ve Avrupa'da yaşayan bir Suriye vatandaşının aracılığıyla gerçekleşti." dedi.

Görüşmelerden haberdar olan 2 Kürt ailenin verdiği bilgilere göre, görüşmeler Ford'un görevinin bitişine kadar ve Paris'teki ABD Büyükelçiliği üzerinden sürdürülüyor. Kürt aileler, görüşmelerin Suriye'deki gelişmeler konusunda tarafların birbirini bilgilendirdiğini söylerken, "Görüşmelerin devam edip etmeyeceğinden emin değildik" şeklinde konuştu.

Sonrasında ise hem Ford hem de Kürtler aracı olan kişiyi reddettikleri belirtilirken, Washington'un da Ankara'dan gelecek olası bir tepkiye karşı dikkatli olduğu belirtiliyor. Eski Büyükelçi Robert Ford konuşmasında, Türkiye'nin görüşmelerden haberdar olduğunu bildiklerini, Türkiye'nin kendilerine karşı şeffaf olma ve PYD ile doğrudan iletişim kurma taleplerinde bulunduğunu belirtiyor. Ford, "Bazen Türkiye'nin görüşmelerden ve gidip gelen mesajlardan haberdar olduğunu düşünüyordum. PYD ile kendi iletişimlerini kurmak istiyorlardı. Bizden PYD ile görüşmelerimizde çok yavaş ilerlememizi söylediler. Bize "Acele ederseniz, PYD nezdindeki ağırlığınız azalır" diye uyarıda bulundular" şeklinde konuşuyor.

IŞİD'in Kürt bölgelerinde saldırılarını yoğunlaştırdığı dönemde, PYD Batı'dan askeri destek istediği, ABD'nin ise PYD'yi ÖSO'yla işbirliği yapmasını istediği belirtiliyor. ÖSO'yla anlaşmama durumda ise PYD'ye, Barzani'yi güçlendirilmesi gerektiği söyleniyor. ABD'nin böylelikle PYD'yi Beşar Esad'dan uzaklaştırma çabasında olduğu görülüyor. PYD ile ÖSO ve Tevhid Tugayları arasında IŞİD'e karşı birlikte hareket etme amacıyla "Burkan El Fırat" ismiyle bir grup kurulmuştu.

Ford aynı zamanda Türk yetkililerle Türkiye'den Suriye'ye cihatçıların geçişi konusunu MİT müsteşarı Hakan Fidan'la, bizzat defalarca konuştuğunu söylüyor.