ABD Küba'ya karşı napalm bombası kullanmış

Küba’ya karşı 1961’de düzenlenen Domuzlar Körfezi Çıkarması sırasında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) ülkelerini savunan Kübalılara karşı napalm bombası kullandığı ve yanlışlıkla kendi saldırı uçaklarını vurduğu ortaya çıktı.

Washington'da bulunan George Washington Üniversitesi’ne bağlı Ulusal Güvenlik Arşivi'nin açtığı dava nedeniyle arşivlerini açıklamak zorunda kalan CIA’nın son açıkladığı belgelere göre, Domuzlar Körfezi çıkartması sırasında ülkeyi koruyan Küba askeri birliklerinin direnişini kıramayan CIA, son olarak çareyi napalm bombası kullanmakta buldu. Belgelerde, ilk başta kamuoyunda duyulması halinde tepki yaratacağı gerekçesiyle napalm bombasını kullanmak konusunda tereddüt eden CIA yetkililerinin, Küba askerlerinin direnişi karşısında çıkarmanın ikinci gününde bu kararı aldıkları belirtiliyor.

Belgelerde ayrıca CIA’nın çıkarma sırasında Küba Devrimci Hava Savunma Kuvvetleri’ne ait uçaklara benzemesi amacıyla boyanan kendi B-26 uçaklarını da yanlışlıkla vurduğu ifade ediliyor. Belgelerde, operasyona destek amacıyla gönderilen ABD gemilerinin işgale katılan karşıdevrimci Kübalıların kullandığı CIA uçaklarını vurması sonucu ölen olup olmadığı konusunda ise bir açıklama yer almıyor.

1959’daki devrimin ardından ülkeden kaçan ve CIA tarafından eğitilen karşıdevrimci Kübalıların 17 Nisan 1961’de başlattığı Domuzlar Körfezi Çıkarması, CIA’nın bilinen en büyük başarısızlıklarından biri olarak tarihe geçti. Bin 300 karşıdevrimci Kübalıdan büyük bölümü yakalanarak cezalandırıldı.

(soL - Dış Haberler)