Venezuela Meclisi, 'darbe' suçlaması ile Maduro'yu görevden almayı deniyor

Venezuela Meclisi, Başkan Nicolas Maduro'yu görevden almak oylamaya gitti.

Venezuela'da sağcı muhalefet, Anayasa Mahkemesi'nin "referandum yapılamaz" kararına rağmen Başkan Nicolas Maduro'yu görevden almak için faaliyetlerini yürütüyor. Sabah saatlerinde biraraya gelen milletvekilleri, Maduro'yu demokrasiye dönük "darbe" suçlaması ile görevden almaya çalışıyor.

Muhalefet, Maduro'nun "demokrasiyi ihlal ettiği" gerekçesiyle görevden alınması için mecliste oylamaya gitti.

Ana muhalefet lideri Henrique Capriles; "Eğer Maduro Anayasa'ya saygı duymak zorunda olduğunu anlamıyorsa, biz de istifa etmesini isteme hakkına sahibiz" dedi. Öte yandan burjuvazinin denetimindeki medya kurumları, Maduro'nun Meclis'in 'referandum' kararını tanımayışını, kendisinin 'diktatör' olmasına bir kanıt olarak gösteriyor.

 

Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimle iktidara gelmişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararda, bu yıl içerisinde referandum yapılamayacağına hükmedilmişti. İlk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün görünmüyor.