Türkiye’yle Katar’ın arası mı açıldı?

Geçtiğimiz günlerde İdlib’de bir toplantı sırasında Suriye jetleri tarafından vurularak öldürülen El Nusra Cephesi liderlerine yönelik operasyonun arka planında Türkiye-Katar uzlaşmazlığı olduğu iddia ediliyor.

Dış Haberler

Suriye ordusu 4 Mart’ta El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi liderlerinin katıldığı bir toplantıya düzenlediği hava saldırısıyla 30 örgüt liderinin öldürüldüğünü duyurmuştu. Saldırıda Nusra’nın Genel Askeri Komutanı Ebu Humam el-Şami, Ebu Musab el-Filistini, Ebu Ömer el-Kürdi, Ebu el-Bara el-Ensari gibi Nusra liderleri öldürüldü.

Suriye ordu kaynakları Nusra liderlerinin vurulduğu operasyonun kararının çok hızlı alındığını, Suriye’de savaşan çetelerin liderlerinin bu tür toplantıları çok nadir yaptıklarını ve bir araya geldiklerinde toplantının yarım saatten uzun sürmediğini açıkladı. Bu nedenle hava kuvvetlerinin gelen anlık istihbaratı değerlendirerek, çok hızlı karar aldığı ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdiği kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN, TÜRKİYE, ABD VE KATAR’A VERİLEN MESAJ

Operasyonun ardından Nusra liderlerinin neden bir araya geldikleri tartışma konusu oldu. Alahednews’den Hüseyin Murtada,  konuyla ilgili çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı.

Suriye ordusunun düzenlediği operasyonun yalnızca Nusra Cephesi’ne darbe vurmadığını, Suudi Arabistan, Türkiye, ABD ve Katar’a da mesaj verdiğini belirten Murtada, “[Operasyon] Suudi Arabistan, Türkiye, Katar ve ABD’nin Şam’ın ‘görmediğini’ varsaydığı her şeyin Suriye Askeri Muhaberatı’nın takibinde olduğunu öğrendi” diye devam etti.

KATAR VE TÜRKİYE AYRIŞMASI

Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinden sonra El Nusra lideri Ebu Muhammed el-Culani’nin örgütün El Kaide’yle bağlarını kopartmaktan bahsettiğini hatırlatan Murtada, Culani’nin Türk-Suudi-Amerikan planına karşı Körfez devletlerinin desteğini alma yolları aradığını iddia etti.

Murtada, buna karşılık örgütün öldürülen Genel Askeri Komutanı Ebu Humam’ın, başka bazı Nusra liderleriyle birlikte Türkiye, Suudi Arabistan ve ABD planına dahil olmaya eğilim gösterdiğini söyledi. Türk istihbaratının, ABD’li subayların Urfa’daki eğit-donat kampında eğitimlere başlamasından sonra, Nusra liderlerinden Ebu Ömer el-Kürdi ile bu çerçevede telefon görüşmesi yaptığını öne süren Murtada, Nusra’ya ABD’li subayların “acil görüşme talebinin” iletildiğini söyledi.

KATAR İSTİHBARATINA SORDULAR

Bunun üzerine Ebu Ömer el-Kürdi’nin konuyu El Nusra Cephesi’nin Danışma Konseyi’ne getirdiği ve buradan da Culani’ye iletildiğini kaydeden Murtada, “Böylece iki taraf arasındaki anlaşmazlık, Culani tarafının konuyu Katar istihbaratına taşıyarak, acil görüşme talep etmesine neden oldu” diye yazdı.

Katar istihbaratıyla yapılan toplantıda Katarlıların Culani’den “Mücahitler Ordusu”, “El Ensar” ve Çeçen gruplar gibi daha küçük gruplarla bir araya gelmesini istediklerini yazan Murtada, Katarlıların Türkiye’nin örgütün iç işlerine karışmasını sağlayan Nusra liderlerinin de “cezalandırılmasını” istediklerini öne sürdü.

CULANİ GELMEDİ

Toplantının yapılacağı akşam Türkiye’yle bağlantılı Selefi liderlerin Culani’nin de katılacağı Danış Kurulu toplantısı için Suriye’ye geçtiklerini yazan Murtada, “El Culani’nin toplantının yapılacağı merkeze gelişi gecikince Nusra Cephesi liderleri oradan ayrılmaya karar verdi ve bu da Suriye Ordusunu, Nusra liderleri orayı terk etmeden önce binayı vurmak zorunda bıraktı” diye devam etti.