Türkiye doğruladı: Esad karşıtı 'muhalifler'i Suudilerle birlikte destekliyoruz

Türk yetkililer, bir süredir kamuoyunda dile getirilen "Suriye'ye karşı Türk-Suudi ittifakı" iddiasını resmi olarak doğruladı.

Dış Haberler

Associated Press'in (AP) haberine göre, Türk yetkililer, Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan "isyancılara" karşı Suudi Arabistan'la bir ittifak kurduklarını doğruladı.

İttifakın mali ve lojistik desteği kapsadığı belirtiliyor.

Haberde, Suudi Arabistan ile Türkiye'nin Esad'ın nasıl devrileceği hususunda anlaşmazlığa düştüğü, ancak ABD'nin kararsızlığı nedeniyle yeniden bir araya gelerek "stratejik ittifak" kurduğu belirtiliyor.

Bu ittifakın, Suriye'nin kuzeyindeki son gelişmelerle bağlantısı olduğu vurgulanıyor. Türk yetkili, Müslüman Kardeşler'e düşman olan Suudi Arabistan'ın "artık muhalefete karşıçalışmadığını" söylüyor.

Yetkili, ABD'nin dikkatini İran'la yakınlaşmaya verdiğini belirterek, Esad'ın devrilmesi için "uyumlu" bir stratejiye sahip olmadığını ileri sürdü.

Ortadoğu uzmanı Joshua Landis ise, Suriye'deki durumun değiştiğini, Suudilerin inisiyatif aldığını ve ABD'nin de Suudilere "yapma" diyemediğini kaydetti.

Türk yetkili, İdlib'deki El Kaide öncülüğündeki ittifak için, "Birlikte savaşmayı gerçekten öğrendiler" dedi. Yetkili, Türkiye'nin Nusra ile temasta olmadığını, ancak IŞİD'in aksine, Nusra'yı bir "güvenlik tehdidi" olarak görmediklerine dikkat çekti.

Türk yetkili, Suudilerle birlikte Nusra'dan ziyade Ahrar'uş Şam'a destek verdiklerini söyledi. Yetkili, Ahrar'ın "küresel cihat" ağına değil, yerel bir ağa dayandığını ileri sürdü.

Ahrar'ın desteklenmesinin nedeni olaraksa, Nusra'nın üzerinde baskı kurmak ve bu örgütün El Kaide'den kopmasını sağlamak gösterildi.

AP'ye konuşan bir ABD'li yetkili ise, yeni ittifakın El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ni güçlendirmesinden endişe duyduklarını söyledi.