Suudiler Rojava'ya el attı

Suriye'de YPG-PYD cephesinden gelen, İran karşıtı ve Suudi Arabistan'ı öven açıklamalar ilk meyvesini verdi. Suudi Arabistan'ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerinden sorumlu bakanı Semir es-Sabhan, ABD'li Brett McGurk ile birlikte Rakka'yı ziyaret ederek temaslarda bulundu.

Ali Örnek

Suriye'de cihatçı grupların en büyük finansörü olan Suudi Arabistan, bu grupların yenilgiye uğramasıyla birlikte, bir süredir İran karşıtı açıklamalar yapan YPG-PYD cephesiyle ilişkilerini geliştiriyor.

Son olarak Suudi Arabistan'ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerinden sorumlu bakanı Samir es-Sabhan, ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk ile birlikte YPG'nin kontrolündeki Rakka'ya geldi.

Suudi Bakan'ın Ayn İsa kasabasında PYD'nin oluşturduğu 'Rakka Sivil Konseyi' üyeleriyle bir araya geldiği belirtiliyor.

Basına kapalı tutulan toplantıda Sabhan'ın ABD bombardımanı nedeniyle neredeyse yok olan Rakka'nın yeniden imarı konusunu ele aldığı belirtiliyor. 

İRAN KARŞITI EKSEN

Suriye'deki cihatçı grupların finansörlüğünü yapan Suudi Arabistan eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından Türkiye ve Katar ile birlikte IŞİD'e yardım etmekle suçlanmıştı.

Suudi Arabistan bir süredir İsrail ile birlikte 'İran'ın bölgede yayılmacı emelleri olduğu' iddiasında birleşiyor. Bu nedenle Riyad yönetimi “Şii yayılmacılığını engellemek için bir Kürt devletinin kurulması” savını ara ara dile getiriyor.

2015 yılında İsrailli Diplomat Dore Gold ile bir araya gelen Suudi Arabistan Kralı Selman'ın danışmanlarından Enver Macid Eşki, İran'ın yayılmacılığını engellemek için bağımsız bir Kürt devletinin kurulması gerektiğini söylemişti. 

Suudi Arabistan ile YPG'nin ilk dirsek teması ise, Riyad yönetiminin Suriye'deki adamı Ahmed Cerba'ya bağlı silahlı grubun YPG'nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) katılımı ile başladı.

Eş zamanlı olarak YPG ve PYD'li yetkililerden İran karşıtı açıklamalar gelmeye başladı. İlk olarak PYD'li İlham Amed Haziran ayında Suudi El Riyad gazetesine röportaj vererek, Suudi Arabistan'la işbirliğine hazır olduklarını söylemişti.

Bu açıklamanın ardından yine Suudi Okaz gazetesine konuşan YPG'nin oluşturduğu Asayiş gücünün komutanı Civan İbrahim, “İran'ın projesi, IŞİD'den daha tehlikeli” demişti. İbrahim ayrıca İran'daki Kürtlerin de devrime hazırlandıklarını söylemişti.

Eski PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise El Riyad gazetesine yaptığı açıklamada, “İran ile hiçbir ilişkimiz yok. İran'ın Kürt sorunu konusunda Suriye rejiminden farkı yok” demişti.

Müslim ayrıca Cerba'nın aşiretine işaret ederek, "Suudi Arabistan ile akrabalık ilişkileri olan aşiretlerin yönetimlerinde yer aldığını ve bundan gurur duyduklarını" ifade etmişti.

IRAK'TAN KOVULMUŞTU

Sabhan, Suudi Arabistan Kralı Selman tarafından 2016'da mevcut görevine getirilmeden önce, Irak Büyükelçisi'ydi.

2015 yılında Suudi Arabistan'ın çeyrek asır sonra Irak'a atadığı ilk büyüKelçi olan Sabhan, burada katıldığı bir programda Irak yönetimini mezhepçi dürtülerle silahlı güç oluşturmakla suçlayınca sert eleştirilerin hedefi oldu.

Kişisel Twitter hesabından mezhepçi yaptığı mezhepçi yorumların da gündeme gelmesiyle Bağdat yönetimi Suudi Arabistan'dan Sabhan'ın yerine yeni bir elçi atamasını istedi.