Suudi Arabistan Yemen'e saldırdı: Onlarca ölü

Yemen'de Şii Ensarullah Hareketinin ilerleyişini sürdürmesi üzerine Suudi Arabistan, 10 ülkenin katılımıyla Yemen'de askeri operasyon başlattı.

GÜNCELLEME 17:36
Suudi saldırılarında en az 40 kişinin öldüğü, 50 kişinin de yaralandığı açıklandı.


GÜNCELLEME 17:33
Mansur Hadi, Mısır'daki Arap Birliği zirvesine katılmak için Suudi korumasında Aden'den ayrıldı.


GÜNCELLEME 17:24
Reuters'e konuşan bir İranlı yetkili, "Yemen'e İran'ın askeri müdahalesi bir seçenek değil" dedi.


GÜNCELLEME 16:55
Mısırlı askeri yetkililer, Yemen'e yönelik kara harekatının Mısır ve Suudi Arabistan tarafından planlandığını ve hava saldırılarının Husileri zayıflatmasının ardından başlatılacağını açıkladı.

Yetkililer, kara operasyonun Suudi sınırından ya da Kızıldeniz ve Arap Denizi'nden başlatılabileceğini kaydetti.


GÜNCELLEME 16:11
Pakistan, Husilere karşı Suudi müdahalesine katılma konusunu değerlendirdiğini açıkladı.


GÜNCELLEME 15:48
Suriye Dışişleri Bakanlığı, tüm tarafların Yemen'in egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istedi.


GÜNCELLEME 15:40
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi Yemen'e askeri müdahaleye karşı olduklarını açıkladı.

Caferi, Yemen için "barışçıl çözüm"ü desteklediklerini kaydetti.


GÜNCELLEME 14:46
Başkent Sana'da Yemenlilerin Suudi saldırısına karşı sokaklara döküldüğü belirtiliyor.


GÜNCELLEME 14:30
Mısır'a ait 4 savaş gemisi Süveyş'ten Aden Körfezi'ne doğru yola çıktı.


GÜNCELLEME 13:50
Reuters'in haberine göre, Arap Birliği Suudi Arabistan öncülüğündeki saldırının arkasında olduğunu ilan etti.


GÜNCELLEME 13:13
Sudan Savunma Bakanı, Yemen saldırısına havadan ve karadan destek vereceklerini açıkladı.


GÜNCELLEME 12:14
Reuters, eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı milislerin Aden Havaalanı'nı Mansur Hadi'ye bağlı güçlerden aldığını iddia etti.


GÜNCELLEME 12:11
Sky News Arabia sitesi, dün Yemen'den kaçtığı yalanlanan Hadi'nin Umman'a vardığını yazdı. 

Rus kaynakları ise, Husilerin bir Suudi uçağını düşürdüğünü ve iki pilotu rehin aldığını iddia etti.


GÜNCELLEME 10:53
İran Dışişleri, Yemen'e Suudi saldırısını kınadı.


GÜNCELLEME 09:42
Suudi öncülüğündeki koalisyon Yemen havasahasını "sınırlandırılmış bölge" ilan etti.

Hava saldırılarında şu ana kadar 20 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı.


Suudi Arabistan, eski Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi'nin kaçmasının ardından Ensarullah Hareketi'nin ilerleyişini sürdürdüğü Yemen'e askeri operasyon başlattı.

DHA'nın bildirdiğine göre Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, ülkesinin başını çektiği ve 10 ülkeden oluşan koalisyon güçlerinin, "Yemen halkını ve meşru Yemen yönetimini korumak için", Ocak ayından bu yana Şii Husilerin denetimindeki Başkent Sana'ya hava saldırıları başlattığını duyurdu.

ABD LOJİSTİK DESTEK VERİYOR
Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik operasyona 150 bin asker ve 100 uçakla katılacağı belirtiliyor. Saldırıya Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve yine Suudi askerlerinin işgaliyle rejimini sürdürüren Bahreyn'in de katıldığı kaydedildi. Suudi Arabistan haricinde Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudan'ın da karadan yapılacak operasyonlara dahil olacağı belirtiliyor.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, operasyonda ABD güçlerinin yer almadığını belirtirken, Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan, "ABD’nin, Husilerin Yemen’in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını" kaydetti. Açıklama şu şekilde devam etti:

“Bozulan güvenlik durumuna yanıt olarak Suudi Arabistan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve diğerleri, Suudi Arabistan sınırını savunmak ve Yemen’in meşru hükümeti korumak için askeri eylem başlattı. KİK üyelerinin daha önce açıkladığı gibi, bu eylemi, Hadi’nin talebi üzerine yapıyorlar. ABD, Suudi Arabistan ve KİK partnerlerimizle, onların güvenliği ve ortak çıkarları konularında yakın koordinasyon içindedir. KİK’in eylemlerini Husilerin şiddetine karşı savunma amaçlı olarak, ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Bu eylemleri destekleme bağlamında, ABD güçleri Yemen’de doğrudan askeri eyleme girmese de ABD’nin askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz."

'DURUMU KÖTÜLEŞTİRİR'
Ensarullah Hareketi lideri Muhammed el-Buheyti ise El Cezire televizyonunda dış müdahalenin Yemen'deki durumu daha da kötüleştireceğini söyledi. El-Buheyti şöyle konuştu:

“Mansur Hadi’nin Körfez İşbirliği Örgütü’ne askeri müdahale çağrısı yapması sorumsuzca bir tutumdur. Sadece bu talep bile onun meşruiyetini ortadan kaldırmaya yeter. O, istifa etmese ve Körfez İşbirliği Örgütü’nün önerdiği planın uygulama süresi dolmamış olsaydı bile sadece bu dış müdahale talebi bile onun meşruiyetini ortadan kaldırmaya yeter.

Herhangi bir askeri müdahale Yemen’deki sorunu çözmez; Yemen’e müdahale eden ülkeleri de içine alır.

Dolayısıyla sorulması gereken soru şudur: Askeri müdahale seçeneği Yemen’in de Körfez ülkelerinin de yararına olmayacaksa kime faydası olacak?

Biz tüm Körfez ülkeleri ile iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz ama bu ilişki karşılıklı saygı temelinde olmalıdır.

Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri Yemen’in iyiliğini düşünmüyor. Çünkü bu konuda çok değerli fırsatları harcadı.

2011 devriminden bu yana olan geçiş sürecinde Yemen’deki tüm gelişmeler Körfez İşbirliği Örgütü’nün gözetiminde ve denetimindeydi. Onlar Yemen’de belirleyici role sahipti; ama bu dönemin Yemen tarihinin en kötü dönemi olduğuna tanık olduk.”