Suriye'ye 'insani müdahale' adı altında savaş çığırtkanlığının yeni adı: Avaaz

İnsani yardım örgütü olduğunu iddia eden Avaaz, PHR, HRW, Amnesty gibi kimi kuruluşlar, geçmişte Libya'nın işgaline ön ayak oldukları gibi, şimdi de Suriye'ye saldırılması için çığırtkanlık yapıyor.

Dış Haberler

Suriye'de "Uçuşa Yasak Bölge" oluşturulması için aralarında Avaaz, İnsan Hakları için Doktorlar (PHR), İnsan Halkarı İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) gibi kuruluşlar tarafından seferberlik gerçekleştirildi.

Öncesinde Irak ve Libya savaşı için kullanılan bu yöntemin Suriye'de uygulanmasını isteyen ve "uluslararası kamuoyu"nu "insani müdahale"ye çağıran örgütler, "Uçuşa Yasak Bölge" oluşturulmasının kanı durduracağını, sivil ölümlerini azaltacağını iddia ediyor.

KİM BU AVAAZ?
Suriye'de rejim değişikliği isteyen Türkiye ve Suudi Arabistan'dan da destek alan bu örgütlerin tarihi ise pek temiz değil. Örneğin dünya çapında 41 milyon üyesi olduğunu iddia eden Avaaz, 2011 yılında da Libya'da "Uçuşa Yasak Bölge" oluşturulması için seferberlik yürütmüştü.

İşgal için kamuoyu oluşturmak isteyen Avaaz, Libya halkının "insani müdahale" talep ettiğini iddia etmiş, sonrasında da ABD'nin kendilerine çabaları için teşekkür ettiğini gururla açıklayarak, insanlara "milyonlarca kişinin hayatını" kurtardıklarını söylemişti.

Ancak gerçekte olan ise Libya'nın işgali ardından oluşan güç boşluğuyla aşiretlerin birbirini katletmesi, etnik kavgalarda on binlerce sivilin ölmesi olmuştu. Bunun ardından Suriye'de "insani müdahale" çağrısı yapan Avaaz, Suriye hükümetinin halka karşı kimyasal silahlar kullandığına dair yalanlar yaydı.

DUYGU SÖMÜRÜSÜ
İddiaların gerçek olmamasının kanıtlanmasından sonra bile Suriye hükümetinin halka karşı kimyasal silahlar kullandığını iddia eden örgüt, Suriye halkının açlığını bile savaşı meşrulaştırmak için kullanarak, "Açlık Suriye'nin Yeni Kimyasal Silahı" yazan görseller hazırladı. İnsanların duygularına hitap ederek sorunlara işaret eden örgütlerin ise işaret ettiği tek çözüm ise işgaldi.

Purpose isimli başka bir kuruluş ise Suriye'deki Özgür Suriye Ordusu ile duygudaşlık yaratmaya çalışan çalışmalar yaparak Batı kamuoyunu işgali desteklemeye çağırıyordu. Örneğin Robin Williams'ın ölümünün ardından yayımlanan bir fotoğrafta, ÖSO bayrağı tutan militanlar, Robin Williams'ın bir sözü ile ölümünü anıyorlardı. Kar amaçlı bir firma olan Purpose, bu sayede ÖSO için reklam çalışması yürütüyordu.


İdlib-Kefranbelli 'muhaliflerin' pankartında, "Özgür olmak. Dünyadaki tüm büyü ve hazinelerden daha büyük bir şey" yazıyor.

UÇUŞA YASAK BÖLGE NE İŞE YARAR?
Örgütlerin şu andaki temel isteği olan "Uçuşa Yasak Bölge"nin kansız olmayacağı ise aşikar. ABD Afrika Komutanlığı'ndan General Carter Ham, "İnsanlar "uçuşa yasak bölge" ilan edin dediğinde endişeleniyorum" diyerek, bunun zorluklarını anlattığı bir konuşmasında, Suriye hava kuvvetlerinin Libya ile karşılaştırılamayacak kadar güçlü olduğunu söylüyor.

Ham, sahanın oluşturulabilmesi için pek çok insan öldürülmesi gerektiğini belirterek, bunun Suriye'nin tüm hava savunma sistemini yok etmeyi gerektirdiğini de belirtiyor. Bunun ölü sayısını arttıracağını belirten Ham, bunun riskleri arttırıp savaşa sebep olacağını söylüyor.

AVAAZ, ABD'NİN CİNAYETLERİNE NE DİYOR?
ABD'nin Guantanamo'daki işkencesine ses çıkartmayan Avaaz, küresel siyasette Venezuela lideri Hugo Chavez ve Rusya lideri Vladimir Putin'i kötüleyen görseller hazırlayarak uluslararası kamuoyunu şekillendirmeye çalışıyor. Bunun için hazırlanan bir görselde, Brezilya'dan "iyiler" ile "kötüler" arasında seçim yapması istenirken, "Yüzüklerin Efendisi"ne atıfta bulunuluyor.