'Suriye'de muhalifler kimyasal silah kullandı'

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPWC) Suriye'de kullanılan sarin gazının 'muhalif gruplarla' ilişkilenebileceğini açıkladı.

Al-Masdar News'un haberine göre Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPWC) Suriye'de kullanılan sarin gazının Suriye hükümetinin daha önce elinde bulunan kimyasal silah stokları ile uyuşmadığını ifade etti. Raporda Suriye hükümetinin ve 'muhaliflerin' çatıştığı 11 olayda sarin gazı kullanımının 'Suriye muhalefeti' tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.

Raporun aynı zamanda Muammer Kaddafi'nin kuzeni Ahmet el-Kaddafi el-Kahsi'nin, Suriye'de kullanılan sarin gazının cihatçı gruplarca Libya'dan edinildiğini ve Türkiye üzerinden Suriye'ye sokulduğu iddialarını onaylar nitelikte olduğu kaydedildi. OPWC yetkililerinden Ahmet Üzümcü, çatışmalarda ölenlerin sarin gazı veya benzer bir gaza maruz kaldıklarını ancak gazın yapısının Suriye yönetiminin daha önce elinde bulunduğu iddia edilen gazla uyuşmadığını ifade etti.

2013'te Doğu Guta'da sarin gazı kullanımı sonucu 1400 sivil yaşamını yitirmiş, ABD ve müttefikleri Suriye yönetimini suçlamışlardı. Suriye yönetimi Rusya'nın gözetiminde elindeki silah stoklarını Norveç'te imha etmeyi kabul etmiş ve geçtiğimiz ay tüm kimyasal silah stoklarını imha ettiklerini duyurmuştu. Doğu Guta saldırısından önce ise Suriye Haber Ajansı (SANA) batı Lazkiye'de kimyasal silah kullanımı izlerine rastladığını duyurmuştu.