Sosyalist devrim mi, sosyalist seçenekler mi?

Alman Sol Partisi ve şürekasının önerdiği şey, özetle Syrizalaşmaktır. Düzenin sol bacağı olarak var olmayı sosyalist seçenek olarak kodluyorlar. Sol Parti, Almanya'nın neresinde yönetsel bir konuma geldiyse orada hızla özelleştirmeci oldu. Taşeron işçi çalıştırılmasına kem küm de etse, onay verdi.

Tevfik Taş

Cumartesi günü Rosa Luxemburg adına 22.'si düzenlenen konferansa katılımın geçen yıldan daha fazla olduğunu açıklayan Junge Welt gazetesi, konferansın başarılı geçtiğini belirtti.

Pazar günü Frankfurter Tor'da toplanan pek çok parti ve inisiyatif, 15 Ocak 1919'da Alman karşı-devrim güçleri tarafından katledilen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht gibi komünist önderlerin yattığı ''Sosyalistler Mezarlığı''na yürüdü. Polis kaynaklarına göre 3 bin 500 olarak açıklanan katılımcı sayısı, Junge Welt tarafından en az iki katı olarak açıklandı.

KİME SOL, KİME SOSYALİST DENİLİR KONFERANSI

XXII. Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı'nın ana temasını oluşturan ''Sağa karşı olmak yetmez, sosyalist seçenekler için mücadele edilmelidir'' şiarının kendisini sol olarak tanımlayan pek çok ''çevre'' açısından en azından 'yanlış' anlaşıldığını söylemeden geçmek olmaz.

Adı Sol Parti olan partinin Eş Başkanı Bernd Riexinger, Almanya'da gerçekleştirilecek 2017 Genel Seçimlerine Sol Parti'nin sosyal demokrat SPD ve Yeşiller ile oluşturulacak bir ittifakla girilebileceğini açıkladı. Ve bu iki düzen partisini ''sol güçler'' olarak tanımladı.

Düzenin yedek lastiklerini ''sol'' olarak niteleyen bu yaklaşımın kendisinin sol ile herhangi bir ilişiğinin olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Alman Komünist Partisi Genel Başkanı Patrik Köbele'nin haklı olarak itiraz ettiği bu tasnif, her şeye rağmen sol duyarlılığını korumak isteyen kesimler üzerinde etki sahibi.

Mülkiyet ilişkilerinin siyasi iktidar aracılığıyla radikal tarzda değiştirilmesini asla talep etmeyen bu 'solculuk' tarzı,  düzen içi çözümleri ''sosyalist seçenekler'' olarak pazarlamaktan da geri kalmıyor.

ÖNCE KAVRAMLAR BOZULDU

Sosyalist devrim kavramlaştırmasını ''sosyalist seçenekler'' olarak formüle eden yaklaşım, el çabukluğuyla hem sosyalizmin bir devrim ve iktidar sorunu olmadığını hem de birden fazla sosyalizm türünün var olabileceğini vaaz ediyor. Bu varsayım, Alman sosyolog Heinz Dietrich'in Latin Amerika sol hareketini sulandırmak için sunduğu ''21. yüzyıl sosyalizmi'' kavramlaştırmasından bile geri bir duruşu temsil ediyor.

Zaten kavramın kendini ele vermesi sosyalist devrim ve siyasi iktidar gibi Leninci sistematiğin olmazsa olmazlarının ustaca gözden kaçırılarak, ''sosyalist seçenekler'' olarak kodlanmasından da anlaşılıyor. 

Nedir sosyalist seçenekler oluşturmaktan anladıkları?

Syrizalaşmak!

Alman Sol Partisi ve şürekasının önerdiği şey, özetle Syrizalaşmaktır. Düzenin sol bacağı olarak var olmayı sosyalist seçenek olarak kodluyorlar. Sol Parti, Almanya'nın neresinde yönetsel bir konuma geldiyse orada hızla özelleştirmeci oldu. Taşeron işçi çalıştırılmasına kem küm de etse, onay verdi.

Thüringen Eyaleti'nin Başbakanı Sol Parti'li Bodo Ramelow, Demokratik Almanya Cumhuriyeti'ni Alman toprağına ait bir kazanım olarak görmek yerine, onu kötülemede yarışa katıldı. Bir sosyalist olarak ateist olmadığını, hayata Hristiyan değerleri açısından yaklaştığını, NATO'dan Almanya'nın çıkmasının hiç de önemli bir sorun olmadığını söyleyerek başbakan oldu.

Bodo Ramelow örneği, adı sol olan partinin ne menem bir sol olduğunu da göstermesi açısından son derece öğreticidir. Duyarlı halk kesimlerini sol ve sosyalizm adına ikna etmeye çalışan sahteliğin ''sosyalist seçenekler''den anladığı budur. 

EN AZ ÜÇ!

NATO'ya karşı olmayacağız, dinle uzlaşacağız ve reel sosyalizmi sabah akşam kötüleyeceğiz. Majestelerinin solu olmak isteyenler bu üç kriteri (en az bu üçünü!) yerine getirmek durumundadırlar.

Gerisi mi?

İstediğiniz kadar anti-kapitalist hatta anti-faşist olabilirsiniz. Ama asla emperyalizme laf söylemeyeceksiniz ve Bolşevizme yakın durmayacaksınız!

Konferansta konuşan bir başka Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen de benzer vurgular yaptı. Dağdelen'e göre, Erdoğan diktatördür ama Merkel ve Avrupa Birliği onunla işbirliği yapmakla ''büyük yanlış içinde''dir. Erdoğan'ın islamcı bir faşist olduğunu söylemek ne kadar doğru ise, Merkel ve AB'nin de bir o kadar emperyalist olduğunu söylemek gerekmiyor mu? Hayır! Onlar yalnızca hata içindeler!

Sosyalist seçenekler yaratılmalıdır diyenler, siyasi iktidar ve sosyalist devrim perspektifinden uzak, düzen içinde reformcu yollar ile varlık bulmaya çalışan sefil bir solculuğu temsil etmektedirler. 

"21. yüzyıl sosyalizmi" solculuğunun fukara bir yorumu olmaktan öteye geçmeyen ''sosyalist seçenekler'' taraftarlığı, sosyalizme siyasi iktidarın fethi ile geçilmesi dışında geçişin olanaksızlığını belirten Bolşevik çizgiden farkının ötesinde, 20. yüzyıl sosyalizmini temsil eden Leninciliğin düşmanıdır.

SEÇENEKÇİLİK BOLŞEVİZME KARŞI

Seçenekçiliğin Bolşeviklikten pek çok farkından biri de, sosyalizmi mülkiyet ilişkilerinin devrim aracılığıyla ''mülksüzleştirenlerin mülksüzleştirilmesi'' olarak görmedikleri için, ''geçiş'' gibi bir problematiğe de sahip olmamasıdır. Kapitalist-emperyalist ana karada küçük ve mutlu adacıklar yaratılabileceği varsayımıdır. Ortada bir geçiş problematiği olmadığına göre çeşit çeşit ''sosyalizmler'' de olabilmektedir.

Avrupa 'solu'nun devrim ve sosyalizm derdi olmayan bu irice bölmesi, sosyalist devrim mücadelesinin önündeki en büyük engellerden biri olmayı hâlâ sürdürmektedir. Sosyalist devrim ve mülkiyet ilişkilerinin köklü değişimi olmadan ''seçenekler'' üzerinde yoğunlaşan bu sahtelik Avrupalı emekçi sınıfların kapitalizm cehennemi lehine îkna edilmesi ''projesi''nden başka birşey değildir. 

SOSYALİZM – DEVRİM – PARTİ

Bu gerçeği bilen Komünist Parti Almanya Örgütü Konferans'ta ''Barbarlığa Karşı Sosyalizm – Sosyalizm İçin Devrim – Devrim İçin Parti'' sloganı ile yer aldı.