Okinawa halkı, ABD üssünün kapatılmasını istiyor

Japonya’nın Okinawa Adası'nda yer alan ABD’ye ait Futenma hava üssü, taşınıyor olmasına rağmen halkın tepkisini çekmeye devam ediyor.

soL HD

ABD'ye ait Futenma hava üssü, Okinawa Adası'nın kuzeyindeki Nago adlı az nüfuslu bölgeye taşınıyor. Fakat Okinawa halkı üssün taşınması değil, tamamen kapatılmasını istiyor.

Okinawa halkı önceki gün üssün taşındığı yeni bölgede bir araya gelerek inşaatın başlamasını protesto etti. Eylemciler, hava üssünün yerinin değiştirilmesi konusunda yaşadıkları güvenlik ve doğal çevre endişelerini ifade etmek için toplandıklarını belirtti. Üsse malzeme taşınmasını engellemeye çalışan çok sayıda kişi, polis tarafından gözaltına alındı.

İNŞAAT BAŞLADI

Dronla çekilen görüntüler, hava üssünün taşınması planlanan alternatif bölgede vinç ve diğer makinelerin kurulduğunu ve çalışmaların başladığını gösteriyor.

ABD-JAPONYA İLİŞKİLERİNİN YUMUŞAK KARNI

Okinawa’da yer alan ABD askerleri ve Okinawa halkının arasında sürekli yükselen tansiyon, ABD-Japonya ilişkilerinin yumuşak karnını oluşturuyor.

Futenma hava üssü, Okinawa nüfusunun yoğunlaştığı bölgede yer alıyor. Adanın merkezinde yer alan üs, adanın toplam yüzölçümünün beşte birini kaplıyor. Üs, 26 bin ABD askerini barındırıyor.

ABD ASKERLERİNİN İŞLEDİĞİ SUÇLAR SAYMAKLA BİTMİYOR

Okinawa halkı, bölgedeki ABD askerinin varlığı nedeniyle uzun zamandır endişeli.

Üssün taşınmasına dair yürütülen tartışmalar, 1995 yılında 12 yaşındaki bir Japon kızın üç Amerikan askerinin tecavüzüne uğraması sonrası başlamıştı.

2016’nın Mayıs ayında, 20 yaşında bir Japon kadının, üste çalışan eski bir Amerikan deniz piyadesi tarafından tecavüze uğrayıp öldürülmesi halktan büyük tepki çekmiş, düzenlenen eylemlere Okinawa Valisi Takeshi Onaga da eylemcilere destek vermişti.

2017 yılının Kasım ayındaysa bir ABD askerinin alkollü halde araç kullanarak kazaya karışması, kaza sonrası bir Japon vatandaşının hayatını kaybetmesinden sonra da ordu tarafından geçici alkol yasağı kararı alınmıştı.

Diğer yandan, üste yaşanan hareketlilik ve askeri faaliyetin yarattığı güvenlik sorunları, kentte yaşayanları tedirgin ediyor. 2004 yılında bir ABD helikopteri Uluslararası Okinawa Üniversitesi’nin kampüsüne düşmüş, kazada yaralanan ya da ölen olmamıştı.