Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Neonazi partisi NPD kapatılıyor mu?

Sığınmacılara dönük saldırılarda son üç yılda otuz kata yakın saldırı tesbit edilirken, gözler faşist hareketin en etkin partisi Almanya Nasyonal Demokrat Partisi NPD'ye çevrildi bir kez daha. Neonazi NPD'nin kapatılması için yeni bir dava daha açılması için Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Tevfik Taş

Yayın Tarihi: 03.01.2016 , 19:12 Güncelleme Tarihi: 29.09.2025 , 22:13

Mart ayı başında ''sözlü duruşma'' olarak başlatılacağı bildirilen NPD'nin kapatılması davası yeni değil. Nazizmi savunan bu parti hakkında ilk kapatma davası 2003'de yapılmıştı. Karlsruhe'deki Anayasa Mahkemesi heyeti, faşist partinin kapatılmasına ''usûl açısından'' karşı çıkmıştı. Sözü geçen 'usûl hata'sı, Almanya iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) adına istihbarat faaliyeti yürüttüğü iddia edilen kişi ya da kişilerin sözü geçen parti yönetiminde bulunması  dolayısıyla ''parti faaliyetlerinin manipüle edildiği'', bu durumun da  davanın usûl açısından açılamayacağı hükmüne varılarak dava düşmüştü.

Bu durum üzerine, iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı 2011'de NDP içindeki elemanlarının faaliyetlerine son verdiğini açıkladı. Bu durum üzerine Anayasa Mahkemesi yargıçları iç istihbarat örgütünden faaliyetlerini durdurduğuna dair ''kanıt'' istedi. 2012 Aralık ayında  sözü geçen kanıtı mahkeme heyetine veren iç istihbarat yetkilileri, toplam 11 elemanının faaliyetine son verdiğini açıkladı.

Bu gelişme üzerine, 2016 yılının 1-3 Mart'ında sözlü dava için tarih belirlenmiş oldu.

PARTİ KAPATMAYA KARŞI ÇIKAN LİBERALLER FİKİR DEĞİŞTİRDİ
Bu arada daha önce ''parti kapatmaya karşı olduğu''nu açıklayan pekçok kurum, parti ve kişi NPD'nin kapatılması yönünde keskin bir fikir değişikliğine uğradı.

Faşist parti ve organizsyonların tamanını kapatılıp, faaliyetlerinin yasa dışı olması gerektiğini öteden beri savunan Alman komünist hareketi, antifaşist güçler, demokratik kitle örgütleri, barış hareketi sözcüleri ve Freidenker'ler dışında kimse NPD'ni yasaklanmasına yanaşmıyordu.

Faşist parti içinde sözde devlet birimlerine ''bilgi aktaran'' ve kamuoyunda adı ''V-Leute'' (güvenilir şahıslar) olarak bilinen iki taraflı ajanların faaliyetlerinin açığa çıkartılıp, bu kurumun tamamen kaldırılmasını savunan Yeşiller partisinin 2013 önergesi, en başta koalisyon hükümetinin sosyal demokrat üyesi SPD,  hükümet ortağı sağ partileri CDU, CSU ve liberal  FDP tarafından reddedilmişti.

Yeşiller partisinin ''çok gecikmiş'' bu tutumundaki ikiyüzlülüğü bir yana bırakırsak, nasıl oldu da hemen tüm burjuva partileri NPD'nin kapatılması konusunda adeta ağız birliği eder duruma geldiler?

Faşist partinin faaliyetlerinin yasaklanmasına karşı çıkan liberal görüş iki argümana dayanıyor(du): Bir, 'parti kapatmak o partiye yarar'; iki, 'demokrasilerde parti kapatılmaz, imajımız ne olacak'...

FAŞİST HAREKETİN YÜKSELİŞİ DENETİM ALTINDA TUTULMAK İSTENİYOR
Fransa'da faşist hareketin son yerel seçimlerde güçlenmesi, Alman kentlerinde PEGİDA adı altında örgütlenen ''öfkeli yurttaş hareketi''nin İslam karşıtı, ırkçı yükselişinin arkasında yeni bir posta bürünmeye çalışan faşist NPD kadrolarının varlığı liberalleri bu göstermelik tezlerden uzak durmaya itti.

Günübirlik kundaklanan sığınmacı yurdu, önü alınamayan yabancı düşmanlığı, mevcut partileri boykot etmeye davet eden gözükara faşist propaganda burjuva siyasetine kimi ilkelerin (!)  tatil edilebileceği basıncı yarattı. Yedek güç faşizmin zinciri şimdilik kısa tutulmalıydı.

Merkel'in partisi CDU'nun Saksen Anhalt Eyalet İçişleri Bakanı Holger Stahlkneckt, ''Hiçbir vergi mükellefine böylesine bir partiyi kendi vergilerimizle mali olarak desteklediğimizi açıklayamayız'' diye açıklama yaptı.

Koalisyon ortağının küçük ortağı Bavyera partisi CSU İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, ''Hukuka aykırı, yabancı düşmanı propaganda yapan bu parti bizim vergilerimizle finanse ediliyor. Bu durum kabul edilemez'' deme gereğini duydu.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı SPD'li Rolf Jäger daha da ileri giderek, NPD'nin kapatılmasının yeterli olamayacağını, ''(bu karar) önemli bir kilimetre taşı olmakla birlikte, yeterli olamaz'' dedi.  Jäger, Nazi ideolojisi ile mücadele edilmesi gerektiğini ve bunun için de kapsamlı bir aydınlatma faaliyetinin şart olduğunu söyledi.

Ve ne hikmetse, tüm bu açıklamalar son iki günde yapıldı...

İKİ YANLI ÇALIŞAN NEONAZİLERE HEM PARA  HEM DE İSTİHBARAT BİLGİSİ AKIYOR
Neonazi NPD'nin partilere yapılan fondan aldığı ödenek 2014 yılı itibariyle 1,4 milyon avro.

Yalnızca Thringen Eyaletindeki V-Leute'lere ödenen miktar 630 bin avro! Her ne kadar yine aynı eyaletin eski istihbarat dairesi şefi Helmut Roewer, bu rakamı ''abartılı'' bulup, 1994-2000 yılları için 1,5 milyon avroyu telaffuz etmiş olsa da, denetimin şeffaf olduğunu kim iddia edebilir ki!Almanya'nın diğer 15  eyaletinde çift taraflı çalışan neonazilerin bir yıllık toplam maliyetini siz hesaplayın artık...

Sözü geçen bu neonazi ajanların devlete değil, Nazi partisine para ve bilgi aktardığına dönük yüzlerce araştırma var. Mecliste grubu bulunan Sol Parti'nin bu konudaki sor önergeleri neredeyse istisnasız reddediliyor. Tek bir örnek vermek gerekirse: Brandenburg Eyaletinde Anayasayı Koruma Teşkilatı adına çalışan Carsten Szczepanski, Nijeryalı bir mülteciyi öldürmekten ceza alıp, hapis yatmasına karşın yıllar boyunca devlet tarafından maaşa bağlandı.

Şimdi liberallere sormalı: Faşistleri yasaklasak da mı saklasak, yasaklamasak da mı saklasak?

 

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.