NATO'nun meşrulaştırma ve propaganda konferansı 53. kez toplanıyor

53. Münih Güvenlik Konferansı ön hazırlıkları büyük oranda tamamlandı. Toplantıya 80 ülkeden 500'ün üzerinde katılımcının buluşacağı açıklandı.

Tevfik Taş

17 - 19 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 53. Münih Güvenlik Konferansı ön hazırlıkları büyük oranda tamamlandı. Lüks Bayerischer Hof Oteli'nde yapılacağı açıklanan toplantıya 80 ülkeden 500'ün üzerinde katılımcının buluşacağı açıklandı.

Münih Güvenlik Konferansı'nın sorumlu müdürü Wolfgang Ischinger tarafından yapılan açıklamada, yüzün üzerinde sunum ve ikili görüşmenin programlandığı belirtiliyor.

AĞIRLIK TEMASI: AVRUPA – ATLANTİK İLİŞKİLERİ

Konferansın ağırlık temasını Avrupa - Atlantik ilişkileri, Trump'ın açıklamaları sonrasında NATO'nun nasıl işlevlendirileceği, Suriye savaşı ve Rusya ile olan ilişkiler ve Asya Pasifiği ve özelde de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak açıklandı.

Her ne kadar mottosu ''diyalog yoluyla barış'' ise de anti emperyalist kamuoyunun çok iyi bildiği gibi, bu konfernasın asıl amacı, NATO politikalarını meşrulaştırıp, propagandasını yapmaktan öte bir anlamı bulunmuyor.

SOĞUK SAVAŞ KURUMU

1963'de ''Küba Krizi'' olarak kodlanan emperyalist saldırganlığın hemen sonrasında örgütlenen bu konferans, Soğuk Savaş döneminin Avrupa'daki en önemli üslerinden biri konumundaydı. İlk kurucusu Eward von Kleist'ın ölümü ve Yugoslavya'ya saldırıldığı yıl hariç düzenli olarak toplanan konferans, NATO'nun gayrı resmi basın iletişim ve propaganda bürosu işlevi yüklenegeldi.

''Sivil toplum'' kuruluşu olarak örgütlenen bu konferansın açılışına geçne yıl Alman Cumhurbaşkanı Johannes Gauck yapmış, 3700 polis seferber edilmişti. Bu yılki konferansın açılışını Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in yapacağı belirtliyor.

SAVAŞ ENDÜSTRİSİ EN BÜYÜK SPONSOR

Sponsorları arasında silah endüstrisinin büyük şirketleri Krauss – Maffei Wegeman, Reyteon, Lockhead yanısıra, savaş ekonomisi ile ilişkili de yatırımları olan BMW ve Daimler Benz, Deutsche Bank gibi şirket ve bankalar da var.

Sponsorlar arasında ''Güvenlik''den kâr elde eden Core Grooup Meeting, Münich Strategy Forum, European Defence, Energy Security, Cyber Security ve Health Security de bulunduğu gibi, Deutsche Welle, The Security Times gibi medya kurumları da var.

500'ÜN ÜZERİNDE KATILIM

Bu yılki katılımcılar arasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyon Başkanı Donald Tusk, AB Dış ve Güvenlik Politik Sorumlu Komiseri Federica Mogherini, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda, Ukranya Cumhurbaşkanı Poroşenko, Afganistan Cumhurbaşkanı Mohammed Aşraf Ghani, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Suudi Arabistan Dıişileri Bakanı Adel El Cubeir, İran Dıişileri Bakanı Muhammed Cavad Sarif,  Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Bill Gates, Uluslararası Kızıl Haç örgüründen Peter Mauer, İnsan Hakları Gözetleme Örgürü'nden Kenneth Roth, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanay Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye Dıişileri Bakanı Mevlüt Çvuşoğlu katılırken, ABD'den 20'ye yakın bir delegasyon bekleniyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Savunma Bakanı General James Matties, General John Kelly, senatör John McCain ve Sheldeon Whitehouse'nin de hazır bulunacağı belirtiliyor.

Konferans örgürleyicisi emekli diplomat  Wolfgang Ischinger, ''Umuyorum ki ağzımızı bir tülle örtüp, ortak sorun ve çıkarlarımız  üzerine konuşmaktan  yüksünülmeyecektir'' diye konuştu.

'DİYALOG İLE BARIŞ' MOTTOSUNUN ŞEFİNDEN SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI

Ischinger geçen yıl yaptığı açıklamada da Tornadoların Suriye'ye gönderilmesini doğru bulduğunu açıklamış, ''Suriye'de ihtiyaç duyulan şey, kurtarıcı vuruştur'' diyerek saldırgan politikaları savunmuştu.

Gazeteci Jörg Kronaur 28 Ocak'da sosyalist Junge Welt gazetesinde kaleme aldığı makelesinde sözü geçen konferansın Alman kamuoyunda neredeyse tabu haline gelmiş ''savaş asla!'' kabülünün, ''Münih'in parolası bir daha asla 'asla savaş'...'' diye biçimlenmekte olduğunu bir kez daha altını çizdi.

'NATO YERİNE BARIŞ – SAVAŞA HAYIR!'

18 Ocak'da 80'in üzerinde örgütün çağrısı üzerinden Münih sokaklarına çıkacak olan barış platformu,  ''NATO Yerine Barış – Savaşa Hayır!''  sloganını benimsedi. 

Protesto mitingine binlerce insan bekleniyor.