NATO Rusya’yla gerilimi tırmandırıyor

NATO, Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki en önemli üslerinden biri olan Kaliningrad’ın çok yakınında bulunan Ustka’da iki hafta sürecek “Baltops” tatbikatını dün başlattı.

Dış Haberler

NATO, Polonya’nın Baltık kıyısında bulunan Ustka kentinde iki hafta sürecek “Baltops” tatbikatına dün başladı. 17 NATO ülkesine bağlı kırk dokuz savaş gemisi ve 5 bin 900 personelin katıldığı tatbikat, Rusya’nın en önemli deniz üslerinden biri olan Kaliningrad’ın 100 mil (yaklaşık 185 km) mesafede gerçekleştiriliyor.

SOĞUK SAVAŞTAN BERİ EN BÜYÜK YIĞINAK

Kaliningrad Körfezi Soğuk Savaş yıllarında silahlanma yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgelerden bir tanesiydi. NATO’nun Doğu Avrupa, Akdeniz ve Baltık Denizi çevresine askeri yığınağı artırmasıyla yeniden Soğuk Savaş dönemindeki yoğunluğa yaklaşıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO, hem güneydeki şiddet, kargaşa ve istikrarsızlığın (Irak, Suriye ve Kuzey Afrika’daki IŞİD varlığı) hem de Rusya’nın sınırları değiştirmek, Kırım’ı kendisine bağlamak ve doğu Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmak üzere güç kullanımına dayalı cüretkar adımları nedeniyle yeni bir güvenlik ortamıyla karşı karşıyadır” dedi. Stoltenberg,  NATO’nun bu nedenle “yanıt üretmek zorunda olduğunu” söyledikten sonra, “Yanıt üretiyor ve Soğuk Savaş’tan bu yana kolektif savunmamızı tahkim etmeye yönelik en büyük adımı atıyoruz” dedi. NATO Genel Sekreteri, Polonya’ya yerleştirilen ve “Mızrak Gücü” olarak bilinen Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Kuvvet’in söz konusu adımın en kritik unsuru olduğunu söyledi.

İNGİLİZ BAKAN: OYUN OYNAMIYORUZ

Tatbikatı izleyen İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, gazetecilere “Oyun oynamadığımız kesin” dedi. Fallon, NATO’nun Rusya’yı tehdit etmediğini, ancak Rusya’nın NATO’nun doğu ve kuzeydeki üyelerine yönelik provokatif hamleler yaptığını savundu.

İngiliz Bakan, “NATO’nun Rus halkıyla bir kavgası yok. Ama sınırları güç kullanarak değiştirmeye çalışan Putin’le kavga etmeye mecburuz” dedi.

Geçen hafta Putin’in, Rusya’nın NATO’nun tehditkar manevraları nedeniyle Rusya’nın 40 kıtalararası balistik füze satın almaya hazırlandığını duyurmasının anımsatılması üzerine İngiliz Bakan, “Rusya açıkça hem nükleer gücünü hem de konvansiyonel silahlarını modernize ediyor. NATO da benzer bir şekilde savunma harcamalarını artırmayı ve yeni ekipman alımına harcanan savunma giderlerinin oranını yükseltmeyi taahhüt ediyor. NATO, Rusya’dan gelen bu savaş tehditlerini göğüslemeye hazır” yanıtını verdi.

DENİZDE VE HAVADA ÇATIŞMA RİSKİ

Rus General Yuri Yakubov ise bu tehditkar açıklamalara ve ABD’nin Doğu Avrupa’ya yeni asker ve ekipman sevk etme kararına, “Rusya’ya batı kanadında birliklerini ve kuvvetlerini artırmak dışında bir seçenek bırakılmıyor” yanıtını verdi. Rusya’nın önümüzdeki günlerde Kaliningrad’a İskender füzeleri yerleştirebileceği öne sürülüyor.

İki hafta sürecek Baltops tatbikatında henüz yeni başlamışken, Rus uçakları ile NATO’ya bağlı, Estonya’da konuşlanan Eurofighter Typhoon uçakları arasında it dalaşı yaşandığı belirtildi. Denizde de ABD Donanmasına bağlı bir savaş gemisi Rus gemilerinin NATO filosuna “tedirgin edici düzeyde yaklaştığını” bildirdi. Ancak Rus gemilerinin NATO filosuna yaklaştığının söylendiği bölge uluslararası sularda bulunuyor.