İtalya ile AB arasında bütçe gerilimi büyüyor: 'Eşi benzeri görülmemiş ihlal'

İtalya hükümeti ile Avrupa Birliği arasında devam eden bütçe geriliminde AB Komisyonunun Salı günü vereceği karar bekleniyor. AB'den yapılan açıklamada bütçe için 'mali kuralları eşi benzeri görülmemiş biçimde ihlal ediyor' yorumu geldi.

Dış Haberler

İtalya’da popülist hükümetin 15 Ekim’de Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna gönderdiği bütçe taslağı için AB’nin Salı günü vereceği yanıt beklenirken, hükümeti oluşturan koalisyon içerisinde yaşanan tartışmalar ise devam ediyor.

'YENİ BÜTÇE AB KURALLARINI İHLAL EDİYOR'

AB Komisyonunun “mali kuralları eşi benzeri görülmemiş biçimde ihlal ediyor” sözleriyle nitelediği Roma’nın 2019 bütçesinin ardından İtalya’nın tahvil ve hisse senetleri düşmeye başladı.

Yatırımcı riski açısından önemli bir gösterge olan 10 yıl vadeli İtalya ve Almanya hazine tahvilleri arasındaki faiz farkı, Komisyonun Roma hükümetine yönelik kaleme aldığı eleştirel mektubun ardından beş yıldan uzun bir sürenin zirvesini gördü.

Bütçe tartışmalarının ardından Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, dün yaptığı açıklamada İtalya’nın kredi notunu “Baa2”den “Baa3”e düşürdüğünü ve not görünümünü durağana çevirdiğini açıkladı.

'AB'DEN ÇIKIŞ YOK'

Konuya ilişkin “Avrupa Merkez Bankası ve yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerde AB’den ayrılma hakkındaki endişelerini anladık” ifadelerini kullanan Beş Yıldız Hareketi lideri ve Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio, ülkesinin avro bölgesi üyeliğini korumaya kararlı olduğunu söyledi. AB'nin endişlerii yatıştırmak istediklerini belirten Di Maio, “Bu hareketin ve bu hükümetin bir bakanı olduğum sürece, İtalya'nın avro bölgesinde ve AB’de kalmasını her zaman garanti edeceğim” diye ekledi.

İtalya'da koalisyon ortakları Beş Yıldız Hareketi ile Lig arasında vergi affına ilişkin fikir ayrılığına dair sinyaller de artıyor.

NE OLMUŞTU?

İtalya'nın gelecek sene için bütçe açığının yaklaşık yüzde 1,6 seviyesinde olması hedefleniyordu ancak yeni hükümetin seçim kampanyasında vaad ettiği işsizlere sağlanacak vatandaşlık geliri (muhtaçlık aylığı), emeklilik yaşını tekrar düşürmeye yönelik reform, banka krizlerinden etkilenenlere yönelik yardım, vergi affı ve sabit vergi oranı gibi uygulamaları gerçekleştirmek adına bütçede fazladan yüzde 0,8 oranında açık verilmesini kararlaştırmıştı.

Kamu borcunun GSYH'sine oranı yüzde 130'u bulan İtalya, AB'de Yunanistan'dan sonra en fazla kamu borcu bulunan ülke özelliğini taşıyor.