İdlib’de dün gece süre doldu, cihatçılar anlaşmayı reddetti, şimdi ne olacak?

İdlib’de cihatçıların çekilmesi için verilen süre dolarken, cihatçıların çekilmesi hâlâ tamamlanmadı. El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir'uş Şam, sürenin bitimine saatler kala yaptığı açıklamada anlaşma kurallarına uymayacağını, cihattan ve silahlarından vazgeçmeyeceğini bildirdi.

Dış Haberler

Suriye’nin İdlib vilayetinde Rusya-Türkiye tarafından oluşturulan tampon bölgeden çekilmeleri için cihatçılara verilen süre geceyarısı doldu. Ancak Suriye ordusundan kaynaklar tampon bölgenin batı ve güneybatısındaki koridordaki cihatçıların hâlâ mevzilerini terk etmediklerini bildirdi. Heyet Tahrir'uş Şam (eski adıyla El Nusra) dün bir açıklama yaparak İdlib mutabakatı kurallarına uymayacağını duyurdu. 

Bu sabah Hama’nın kuzeyinde Al Masdar’a konuşan Suriye Arap Ordusu’ndan bir yetkili, çok sayıda cihatçının bölgede hâlâ ağır silahlarıyla birlikte varlığını sürdürdüğünü kaydetti. Aynı yetkili cihatçıların tampon bölge etrafındaki mevzilerini güçlendirdiklerini ve savaşa hazırlandıklarına inandıklarını söyledi.

Al Masdar’ın haberine göre şimdi top Türkiye'de: Ya Rusya ve İran’ın baskısıyla tampon bölgeden cihatçıları çıkarmak için harekete geçecekler ya da Suriye ordusu bunu yapacak.

SÜRE BİTİMİNE SAATLER KALA El NUSRA'DAN AÇIKLAMA

Öte yandan eski adıyla El Nusra Cephesi, yeni adıyla Heyet Tahrir’uş Şam (HTŞ) sürenin dolmasına saatler kala bir açıklama yaptı. HTŞ, Moskova ve Ankara tarafından varılan mutabakatın şartlarına uymayacağını belirtti. HTŞ açıklamasında cihattan vazgeçmedikleri ve silah bırakmayacakları belirtildi. Al Masdar, HTŞ'nin açıklamasıyla İdlib mutabakatını resmi olarak reddettiğini yazdı.

İdlib’deki cihatçı grupların ana gövdesini oluşturan HTŞ, İdlib mutabakatı hakkında yürüttükleri “istişareler”in zaman aldığını ve sonunda bir karara vardıklarını bildirdiği açıklamasında, "kontrolündeki bölgede bulunan sivillerin güvenliğini sağlamaya çalışacağını ve bu yöndeki çabaları takdir ettiğini" kaydetti. HTŞ, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “işgalci Rusların kandırmacasına karşı uyarıda bulundukları ve onların niyetlerine güvenmedikleri”ni söyledi. Açıklamada HTŞ kendisine yardım eden "yabancı savaşçıları" da unutmayacağını söyledi.

İdlib’deki AFP muhabiri ve İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgüt üyelerinin silahtan arındırılmış alan olarak tasarlanan bölgeden çekildiğine dair bir işaret olmadığını bildirdi.

Reuters’ın haberine göre bir başka cihatçı grup Ulusal Kurtuluş Cephesi İdlib anlaşmasına uyacağını açıkladı.

Anlaşmanın şartlarına göre silahsızlandırılmış bölgeden 15 Ekim'e kadar tüm ağır silahların ve militanların çekilmesi gerekiyordu. Ancak HTŞ silahlarını teslim etmeyeceğini açıkladı.