İdlib'de El Kaide bağlantılı cihatçılar tampon bölgeden çekilmiyor

Türkiye ile Rusya arasında varılan İdlib Mutabakatı çerçevesinde oluşturulan Tampon Bölgenin hayata geçirilmesi saatler kala kimi cihatçı gruplar bölgeden çekilmiyor. Türkiye'nin geçtiğimiz aya kadar 'terör örgütü' olarak görmediği El Kaide bağlantılı örgütler, mevcut hatlarını daha da güçlendiriyor.

Dış Haberler

Türkiye ile Rusya arasında varılan İdlib muatabakatı çerçevesinde oluşturulan tampon bölgeden çekilmeyen kimi cihatçı grupların bulundukları hattı daha da güçlendirdikleri kaydedildi. Yarın uygulanmaya başlayacak Tampon Bölgede 30 binden fazla cihatçı militanın bulunduğu tahmin ediliyor.

CEPHE GERİSİNE EK TAKVİYE

Al Masdar’ın askeri kaynaklara dayandırdığı habere göre İdlib’in büyük bir bölümünü kontrol eden El Kaide bağlantılı örgütler Hey'et Tahrir'uş Şam (HTŞ) ve Türkistan İslam Partisi, İdlib’in Kabbani kasabasında yeni cepheler kurmaya devam ediyor. Cihatçıların cephe gerisini düzenli olarak güçlendirdikleri görülen Kabbani, Suriye ve Rusya orduları tarafından uzaktan gözleniyor.

Suriye ordusunun gözlemlerine göre cihatçılar El Ghab ovasındaki varlıklarını güçlendirirken, mevcut hatta yeni takviyelerde bulundu.

ÇEKİLME İÇİN SON GÜN

Türkiye ve Rusya’nın üzerinde uzlaştığı İdlib mutabakatı, oluşturulacak tampon bölge için son çekilme tarihini 15 Ekim gece yarısı olarak belirlemişti. Mutabakatta cihatçılar ile Suriye ordusu arasındaki mesafenin 15-20 km olacağı kararlaştırılmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı ve Türkiye destekli cihatçı gruplar, bölgeden ağır silahlar ile birlikte binden fazla militan ve yaklaşık 100 askeri aracın çekildiğini açıklamışlardı.

TÜRKİYE 'TERÖR ÖRGÜTÜ' LİSTESİNE ALMIŞTI

Eski adıyla Nusra Cephesi olarak bilinen HTŞ, Türkiye tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilmiyordu. İdlib harekatının yaklaşmasıyla birlikte silahlı gruplara öneriler sunan Türkiye'nin kimi talepleri HTŞ tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine Türkiye Eylül ayında ilk kez HTŞ'yi "terör örgütü" olarak niteledi.