Halep'in kanlı Haziranı: Emirler Türkiye-Katar-Suud üçlüsünden

Halep'in kuzeyindeki ve güneybatısındaki "muhalif" çeteler, bir süredir hem ordu noktalarına hem de sivil bölgelere saldırıyor. Kanlı çatışmaların kaynağında ise, bölgedeki çetelere para ve silah aktaran Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan var.

Dış Haberler

Halep'in kuzeyinde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile diğer "muhalif" çetelerin savaşının yanı sıra, bir başka kanlı savaş Suriye ordusu ile Nusra Cephesi ve diğer çeteler arasında yaşanıyor.

15 Haziran günü, ordu kontrolünde olan bir mahalleye 300'ün üzerinde roket atıldı. Saldırılar sonucunda, 42 sivil öldü, 200 sivil yaralandı.

Bu sıralarda Nusra Cephesi de, Halep'in batısında ordu noktalarına doğru yaklaşmaya başladı. Daha önce de, kuzeyde Başköy-Rityan hattında ordu ile Nusra Cephesi-Ahrar'uş Şam militanları arasında çok kanlı çatışmalar yaşanmış, ancak ordu Halep çemberini kapatamamıştı.

HALEP'İN FETİH ORDUSU VE NUSRA
Es Sefir'den Alaa Halabi'ye konuşan muhalefete yakın bir kaynak, Halep'teki çetelerin üç ay kadar önce tek bir çatı altında birleşme kararı aldığını söyledi. Bu çatının adı, "Halep Fetih Operasyon Odası" oldu.

Adından da anlaşılacağı gibi, İdlib'deki koalisyonun bir benzeri olan bu çatı, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye üçlüsü tarafından destekleniyordu. Üçlü, İdlib'le aynı dönemde, Halep'teki çetelere de silah ve ekipman göndermeye başladı.

Ancak İdlib'de Nusra Cephesi'nin kontrolü ele almasıyla gelen başarı, üçlünün Nusra'ya yönelik desteğine ilişkin uluslararası baskıyı artırdı. Bu nedenle, Halep'teki "Fetih" koalisyonuna Nusra dahil edilmedi.

HALEP OPERASYONU AKİM KALDI
Bu durum, Halep için planın iptal edilmesine yol açtı. Silah ve ekipman gönderilen çetelere, kendi alanlarını tutmaları ve beklemeleri söylendi. 

Peki ne oldu da Halep'e yönelik saldırılar son zamanlarda artış gösterdi? Es Sefir'e konuşan kaynağa göre, Halep Fetih Operasyon Odası'nı oluşturan fraksiyonlara kentin mahallelerine yönelik ağır bir saldırı için acil çağrı geldi.

Çatışmalar sırasında, merkezi Beni Zeyd Mahallesi olan Bedir Şehitleri Tugayı isimli çetenin Türkiye yapımı roket fırlatıcıları kullandığı görüldü. 

ABD'NİN MÜDAHALESİ, TÜRKİYE-KATAR-SUUDİ ÜÇLÜSÜNÜN EMRİ
Aynı dönemde, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon da Halep'in kuzeyinde Nusra ve Ahrar ile savaşan IŞİD'i vurdu. Bu hamle, ABD'nin IŞİD'le savaşta Nusra ve Ahrar'a zımni destek verdiğinin bir göstergesi olarak yorumlandı.

Nereden geldiği açık olan bu emirlerin ardından, Nusra Cephesi militanları Beni Zeyd ve Raşidin hattındaki ordu kontrol noktalarına yaklaşmaya başladı. Nusracılar, bu bölgede yer alan diğer çetelerin arkadaki hatlarına yerleşmeye başladı.

Ancak temas hattında bulunan bazı gruplar, Halep'i bomba yağmuruna tutma kararını, kente giriş kararı olarak yorumladı. Raşidin, Beni Zeyd ve Lirmun'a şiddetli saldırılar düzenleyen Halep Fetih Operasyon Odası, ağır kayıplar vererek durmak zorunda kaldı.

HALEP BİR 'DENEY' SAHASI
Raşidin bölgesinde, "muhaliflerin" elinde ABD yapımı TOW füzeleri de görüldü. Gruplar bu sayede ordunun bazı zırhlı araçlarına zarar vererek ilerlemeyi başardı; ancak ordu, çeteleri püskürttü.

Ancak muhalif kaynak, Halep'e Nusra olmadan girmenin mümkün olmadığını savunuyor. Kaynak, Halep'e yönelik saldırının Suriye ordusunu test etmek ve saldırı sırasında Şam'da bulunan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya bir mesaj vermek amacıyla yapıldığını ileri sürüyor.

Kaynak, Nusra Cephesi'nin İdlib ve Halep'ten binlerce militanını bölgeye kaydırdığını ve kontrolü ele almak için diğer çetelerin başarısız olmasını beklediğini söylüyor.

Son saldırıların, Halep Fetih Operasyon Odası tarafından bir medya kampanyasına dönüştürülmemesi de, saldırıların "deneme" amaçlı olduğu iddiasını kuvvetlendiriyor. 

Öte yandan Suriye ordusu da, Marea, Til Kara, Til Rıfat, Herbel ve İhras'taki "muhalif" mevzileri havadan ağır bombardıman altında tutmayı sürdürüyor. Karada ise takviye ordu birliklerinin yanı sıra, ordunun yanında savaşan Baas Tugayları, Ulusal Savunma Kuvvetleri ve Filistinlilerden oluşan Kudüs Tugayı mevzilerini kuvvetlendirmeye devam ediyor.