Suriye ordusu Halep çemberini neden kapatmıyor?

Suriye ordusunun aylardır tamamlaması beklenen Halep kuşatmasını, askeri değil siyasi nedenlerle beklettiği iddia ediliyor.

Dış Haberler

Suriye ordusu, 4 yılı aşan savaşın kritik adımı olarak değerlendirilen Halep kuşatmasının tamamlanmasını bir süredir bekletiyor.

Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesinden Suheyb Ancarini'nin haberine göre, Aralık ayı başında Halep kapatılacağı, Şii beldeleri Zahra ve Nubbul'a yönelik El Kaide kuşatmasının da kırılacağı konuşuluyordu.

Ancak Halep kuşatması hakkındaki görüşler, bir tür sessizliğe terk edildi. Oysa Suriye ordusunun, en azından Halep kuşatmasını tamamlama hususunda askeri üstünlüğü açıktı. Bununla birlikte, Handarat, Sayfat ve El Mella'daki askeri durum "vur-kaç"a dönüştü.

POLİTİK DURUM VE MÜZAKERELER
Ancarini, çemberin kapatılmamasının nedeninin uluslararası siyasi durum olduğunu savunuyor. 

Son aylarda, Rusya, İran, Suriye, Irak ve Türkiye arasında artan diplomatik trafiğe dikkat çeken Ancarini, Rusya'nın bu trafiği arkasına alarak, ABD'nin de rızasıyla, siyasi müzakerelere başladığını söyleyen Ancarini, Paris ve Ankara'nın "Suriye'de uçuşa yasak bölge" ve "tampon bölge" tehditlerinin savuşturulmasının ardından, Halep'e yönelik askeri planının da askıya alındığını düşünüyor.

El Ahbar'a konuşan bir muhalif, Moskova'nın Şam yönetiminden, Halep'in Türkiye için önemini ve Suriye Ulusal Konseyi'nin Rusya'daki görüşmelere katılıp katılmayacağının henüz belli olmaması nedeniyle, Halep planını durdurmasını istediğini söyledi.

ASKERİ DURUM
Halep'teki bir askeri yetkili ise, sahadaki durumun kendi lehlerine olduğunu ve askeri bir zafer için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Ancak yetkili, Halep planının en başından bu yana, aşama aşama bir ilerlemeyi hedeflediğinin altını çizdi.

Aralık ayında Başuki'yi almak üzere olan Suriye ordusu, bu sayede Beyanun'u ele geçirme şansını elde edecek ve Zehra ile Nubbul üzerindeki kuşatmayı kıracaktı.

Fakat ordu, Başuki'ye ilerlemek yerine kendi mevzilerini tutmaya başladı. Bunun üzerine, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, yanına aldığı diğer çetelerle birlikte 2 kez Zehra ve Nubbul'a büyük saldırılar düzenledi.

Çeteler, Handarat ve Bureyc'de de orduya yönelik saldırılarına devam etseler de, ordu kontrolü elinde tutmaya devam ediyor.