Fransa’yla İtalya birbirine girdi

Fransa’nın İtalya üzerinden geçiş yapan Afrikalı göçmenleri tekrar İtalya sınırına bırakması, iki ülke arasında kavgaya neden oldu.

Dış Haberler

Avrupa’da göçmen krizi sürüyor. Geçtiğimiz hafta İtalya üzerinden Fransa’ya geçiş yapan yüzlerce Afrikalı göçmen, Fransız polisi tarafından yakalanarak yeniden sınırın İtalya tarafındaki Ventimiglia kampına bırakıldı.

Yaklaşık 250 göçmenin ülkesine bırakılmasına tepki gösteren İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, dört gündür Ventimiglia’da konaklayan göçmenlerin fotoğraflarını “Avrupa’nın yüzüne vurulan bir şamar” olarak niteledi.

AFP’nin haberine göre Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise Fransa’nın “yasadışı” göçmen ve sığınmacıları İtalya’ya geri gönderme hakkının bulunduğunu savundu.

SCHENGEN FİİLEN ASKIYA ALINDI

İtalya üzerinden Fransa’ya geçtikten sonra Fransa’nın Menton kasabasında yakalanan göçmenler, Ventimiglia kampına geri götürüldü. Fransa İçişleri Bakanı, Dublin Anlaşmaları gereğince bu göçmenlerin İtalya’nın sorumluluğunda olduğunu savundu. Dublin Anlaşmaları, Avrupa Birliği’ne kaçak olarak giriş yapan göçmenlerin işlemlerinin, giriş yaptıkları AB ülkesi tarafından yapılmasını öngörüyor.

“Dublin kurallarına saygı gösterilmeli” diyen Cazeneuve, göçmenlerin İtalya’nın sorumluluğunda olduğunu savundu.

Öte yandan Fransız Bakan, sınırı fiili olarak kapatmak suretiyle ülkesinin Schengen Anlaşmasını ihlal ettiği eleştirilerine yanıt vermedi.

İtalya ise, kaçak göçmenlerin sayısı itibarıyla artık Dublin kurallarının uygulanamayacağını savunuyor. 2014 başından itibaren İtalya üzerinden 220 bin göçmen AB’ye giriş yaptı.

'B PLANI AVRUPA'NIN CANINI YAKAR'

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Avrupalıların göçmen sorununu birlikte ele alma sorumluluğu var. Bu bizim A planımız. Bazı yabancı ülkelerin bakanlarının güce dayalı yaklaşımları ise bunun tam aksi yönde” diyerek Fransa’yı eleştirdi.

Renzi, Pazar günü yaptığı konuşmada ise gerektiği takdirde “B planını” uygulayacağını ve bunun Avrupa’nın “canını yakacağını” söyledi, ancak bu planın ne olduğu hakkında konuşmadı.

AB bakanları yarın göç sorunu üzerine tartışmak üzere Lüksemburg’da buluşacak.