Erdoğan'ın Avrupa'daki kitle örgütü: UETD

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın Karlsruhe kentinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına seslendi. Mitingi organize eden örgüt ise, Erdoğan'ın gayrı-resmi Avrupa kitle örgütü olarak değerlendirilebilir.

Tevfik Taş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kısa adı UETD olan Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin davetlisi olarak Pazar günü Almanya'ın Karlsruhe kentine geldi. UETD'den yapılan açıklamaya göre Erdoğan, ''Gençlik Buluşması'' adı verilen etkinliğe katıldıktan birkaç saat sonra da yine UETD tarafından organize edilen benzer bir etkinlik için Belçika'ya gitti.

UETD'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine destek verenlere teşekkür konuşması için Karlsruhe'ye geleceği iddia ediliyor. 

ALMAN BASINI: GAYRI RESMİ SEÇİM KAMPANYASI
Alman basını Erdoğan'ın geliş haberini ''gayri resmi seçim kampanyası'' olarak verdi. T-online haber ajansı Erdoğan'ın gelişini, ''gayrı resmi seçim kampanyası faaliyeti'' başlığıyla okurlarına duyururken, Spiegel de benzer bir ''seçim hazırlığı'' vurgusu yaptı. Almanca yayın yapan Deutsch Türkische Nachrichten adlı haber portalı Erdoğan'ın yetki aşımının altını çizerek, seçim kampanyası hazırlığı için Almanya'ya geldiğini yazdı.

Erdoğan Almanya'ya başbakan sıfatıyla 13 kez, 2 defa da ''özel'' olarak ziyaret etti. İlk Almanya ziyareti 2 Eylül 2004'de iken, son gelişi 30/31 Ekim 2012'dedir.

13 yılda 16 ziyaret elbette Erdoğan'ın yalnızca gezme merakıyla açıklanamaz. Üç milyondan fazla Türkiyeli nüfusun yaşadığı Almanya, AKP iktidarı açısından önemseniyor. Bu önemsemenin en önemli göstergelerinden biri de UETD'in kuruluş tarihi ile AKP'nin kuruluşu arasındaki parelelliktir. Muhafazakâr ve milliyetçi etkiye açık kitle, AKP'ye yedeklenmeye çalışılıyor. 

KİM BU UETD?
AKP'nin Avrupa'daki kolu olan Avrupa Türk Demokratlar Birliği adlı teşkilatın yalnızca Almanya'da 52 şubesi bulunuyor. Avrupa çapında organize olan kurum, 14 Avrupa kentinde örgütlü. UETD'in 2003'de Almanya'nın Köln kentinde kuruldu. 

UETD ile AKP arasındaki ilişkileri koordine eden kişi, Erdoğan'ın Rizeli hemşehri AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Metin Külünk. 

Başkan Süleyman Çelik, döner imal eden bir toptancı. Beyaz eşya işi de yapıyor yanısıra. Almanya'daki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birliği CDU ile yakın ilişkileri olan UETD'nin pek çok üyesi CDU üyesi aynı zamanda. Örneğin, Hamm kentinin CDU'lu Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann Avrupa Birliği ile ilişkilerde başmüzakerci sıfatıyla çağrılıp, kendisine kentin ''Altın Kitap''ını hediye edilmesini örgütleyen kişi Hamm UETD Başkanı Sinan Karaağaç'dır. Sinan Karaağaç aynı zamanda da CDU üyesidir.

UETD'NİN YÖNETİCİ PROFİLİ
UETD tam bir AKP örgütüdür ve yaratıcılıktan yoksun bir Erdoğan takliti kişilik profilleriyle doludur. 

Örnek vermek gerekirse, UETD'in Viyana'daki başkanı Abdurrahman Karayazılı 25 Temmuz 2013'de ORF kanalının ZİB 24 adlı programına katılır. Moderatörlüğünü Lisa Gadenstätter'in yaptığı Gazze konulu tartışmanın iki konuğu vardı: Musevi Cemaati'nden Tamir Pixner ve UETD'in Viyana Başkanı Abdurrahman Karayazılı. Abdurrahman Karayazılı Erdoğan'ın Davos'daki ''van minüt'' şovunun benzerini stüdyoda tekrar edip, programı canlı yayında terk eder. ''Medya kurbanı'' olduğunu iddia edip, moderatör hakkında karaçalma kampanyası örgütler. Ama Erdoğan kadar rolünü iyi oynayamadığı için görevinden istifa etmek zorunda kalır.

UETD bizzat Erdoğan'ın talimatı ile bir tek amaç için kurdurulmuştur: Yurtdışında yaşayan Türkiyeli kitlenin AKP politikaları lehine kullanılmasının örgütlenmesi için. 10 Mayıs Pazar günü Almanya'nın Karlsruhe ve Belçika'nın Hasselt ''Gençlik Buluşması'' çatırdayan diktatörlüğünü kurtarma gayretinde 7 Haziran'a takviye kuvvet arama arayışının ürününden başka bir şey değildir.