The Economist'ten 'demokrasi' raporu: Türkiye 'hibrid rejim' kategorisinde

The Economist dergisi, 2016 yılına air "Demokrasi İndeksi"ni yayımladı. Rapor, dünyada "otoriterleşme eğilimi" olduğunu ileri sürerken, Türkiye "hibrid rejim" kategorisine alındı.

Dış Haberler

Türkiye'de AKP yönetiminin uyglamaları ve ülkenin geleceği, sermaye dünyasının medyasında konu olmayı sürdürüyor.

Etkili The Economist dergisinin İstihbarat Birimi tarafından hazırlanan "Demokrasi İndeksi", 165 ülke ve 2 bölgedeki "demokrasinin durumu"nu öercek altına alıyor.

İndeks, 5 kategori ile belirleniyor: seçimler ve çoğulculuk; sivil haklar ve özgürlükler; hükümetin işlerliği; siyasi katılım; siyasi kültür.

Bu kategorilerden çıkan sonuçlara göre ülkeler 4'e ayrılmış: Tam demokrasiler, hibrid rejimler, otoriter rejimler ve kusurlu demokrasiler.

Sonuçlara göre kusurlu demokrasileri 57 ülkeyle birinci sırada yer alırken, onları otoriter rejimler (51), hibrid rejimler (40) ve tam demokrasiler (19) takip ediyor.

Rapor, dünyada genel itibariyle "demokrasiden uzaklaşma ve otoriterleşme eğilimi" bulunduğunu öne sürüyor. 

İndeks'in birincisi Norveç olarak, Türkiye, Avrupa'daki tek "hibrid rejim" olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'nin "demokrasi reytingi", 2013 yılından bu yana düzenli olarak düşüyor.

Türkiye'nin 2016 yılında 97. sıraya gerilediğini ve Madagaskar ile Kırgızistan arasında "sandviç" olduğunu kaydeden The Economist, bunun esas nedeninin 15 Temmuz'dan sonra başlatılan tasfiye operasyonu olduğunu iddia ediyor.

Raporda hibrid rejimin özellikleri arasında, "seçimlerin azımsanamayacak usulsüzlükler nedeniyle özgür ve adil sayılmaması" sayılıyor. Bunun yanı sıra, hükümetin muhalefet partilerine ve adaylarına baskılarının da yaygın olabileceği belirtiliyor. 

Rapor hibrid rejimlerde yolsuzluğun yaygın, hukuk devletinin, sivil toplumun zayıf olduğunu, "tipik olarak" da gazetecilere yönelik baskıların olduğu ve yargının bağımsızl olmadığı savunuluyor.

Türkiye pek çok Afrika ve Latin Amerika ülkesinden geride yer alırken, yakın zamanda gerildiği iki ülkeden Hollanda 12. sıradayken, Almanya da 13. sırada.

Raporda ilk 10 ve son 10 sırayı şu ülkeler oluşturuyor: