Çipras'ın son icraatı: ABD Yunanistan’a yerleşmeye hazırlanıyor

Rusya’nın Suriye’deki güçlü konumu ve Akdeniz’deki varlığına karşı ABD, Akdeniz ve Ege’deki varlığını arttırmanın yollarını arıyor.

Dış Haberler

Rusya’nın Suriye’deki güçlü konumu ve Akdeniz’deki varlığına karşı ABD, Akdeniz ve Ege’deki varlığını arttırmanın yollarını arıyor. Bu çerçevede Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden üs talep eden ABD'ye Yunanistan da Ege’de de üs vermek istiyor. Yunanistan’ın üstler için Kerpe ve Girit Adasını teklif edeceği iddia edildi. ABD, Ege ve Doğu Akdeniz’de halen 3 muharip gemi ve bir nükleer denizaltı bulunduruyor. 

Yunanistan’da artan ABD etkinliğinin işaretleri çoğalıyor. Eylül başında ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un ziyaretinin ardından ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt’ın başkanlık ettiği bir ABD heyeti de Yunanistandaydı. Bu ziyaretlerinin ardında ABD ordusunun Yunanistan'daki askeri varlığını arttırma ve ülkede daha fazla askeri tatbikat yapma planları olduğu belirtiliyor. 

Eylülün ilk haftasında Yunanistan’ı ziyaret eden ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Atina'ya yaptığı ziyarette Yunan yetkililerden ülkede daha fazla askeri üsse erişim ve ABD askerlerinin eğitimi için fırsatlar talep etti. Dunford, teklifin değerlendirildiğini ve olumlu karşılanacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi. ABD ordusunun hali hazırda Girit Adası'nın kuzey batısındaki Suda Körfezi'nde bir deniz üssü ve Larissa Hava Üssü'nü kullanma yetkisi bulunuyor.

Dunford’un ziyaretinin ardından Atina Büyükelçisi Pyatt’ın başkanlık ettiği bir ABD heyetinin Dedeağaç’ı ziyareti dikkat çekti. Yunanistan basını ziyaretleri, “Atina-Washington arasındaki ilişkiler, 50 yıldan beri ulaşmadığı bir noktada” diye yorumladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in, ABD’nin “frontier state-sınır devletleri”ne Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı eklemeyi planladığı da kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında. 

Tüm bu gelişmelerin, BM Genel Kurulu sırasında gerçekleşen Erdoğan-Çipras görüşmesinde de gündeme geldiği belirtiliyor. O görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılmıştı. 

ABD ile Yunanistan arasında askeri temasların yanı sıra enerji konulu temaslar da artmış durumda. ABD Enerji Bakan Yardımcısı Mark Menezes’in Yunanistan’ı ziyareti, son dönemde gerçekleşen önemli temaslar arasında sayılıyor. Menezes, Yunanistan’ın Avrupa kıtasıyla enerji, ekonomi ve güvenlikte çok daha güçlü bağlarının olmasını desteklediklerini vurguladı. Bu ziyaretin EXXON mobil ve diğer Avrupa enerji şirketlerinin sondaj için Doğu Akdeniz’e gelmeleri öncesinde gerçekleşti.

TÜRKİYE ENDİŞESİ

Geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan ABD'li yetkililer hem jeopolitik hem de coğrafi faktörlerin Yunanistan'ı ABD ordusu için cazip kıldığını söylemişti. Gazeteye konuşan yetkililer siyasi olarak Yunan-ABD ilişkilerinin en üst noktada olduğunu ve iki ülkenin de NATO müttefikleri Türkiye hakkında endişeleri olduğunu belirterek "Yunanistan'daki tesisleri daha fazla kullanma ve geçici olarak daha fazla ABD askeri konuşlandırma konularında fırsat gördüklerini" aktarmışlardı.