CIA başkanı açıkladı: Türkçe bilen ajan yetiştiriyoruz

CIA Direktörü Gina Haspel, kuruluşun ilgisini eskisi gibi 'ABD'ye meydan okuyan ya da ABD'yi tehdit eden ulus devletlere' yönelteceğini açıkladı. Kuruluş 'Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe' konuşan ajanlar yetiştirmeyi amaçladığını da bildirdi.

Dış Haberler

CIA Direktörü Gina Haspel, dün yaptığı açıklamalarda kuruluşun yol haritasına dair bilgi verdi. Haspel, kuruluşun yeniden "ulus devletlere yoğunlaşacağını" söyledi.

Washington Post'un haberine göre CIA Direktörü, 11 Eylül öncesindeki gibi "ABD'ye meydan okuyan ya da ABD'yi tehdit eden" devletlerle ilgileneceğini belirtti.

Haspel'in açıklamalarıyla birlikte son yıllarda CIA'de yaşandığı söylenen dönüşüm doğrulanmış oldu. 11 Eylül sonrasında diğer ülkelerdeki cihatçı örgütlerle ilgilenen, eğit-donat faaliyetlerinde bulunan CIA'in yeniden devletlere karşı casuslara odaklanacağı konuşuluyordu.

İRAN VE KDHC'YE KARŞI MERKEZLER KURULDU

Habere göre Haspel, casusluk yapacakları ülkelerin isimlerini açıkça söylemedi. Ancak CIA'in İran ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nden istihbarat toplamak için merkezler kurduğu bildiriliyor.

Haspel, KDHC'nin nükleer silahlarını bırakmayacağını öne sürerek, bu konuda da çalışma yürüteceklerini ifade etti.  ABD Başkanı Donald Trump, KDHC'nin yaptıkları anlaşmalara uyduğunu ve nükleer silahsızlanma yolunda olduğunu söylüyor.

Konuşmasında İran'ı hedef alan Haspel, İran'ın bölgeyi "istikrarsızlaştırdığını" savundu.

TÜRKÇE BİLEN AJANLAR YETİŞTİRİLECEK

CIA Direktörü, Rusya ve Çin'e de odaklanacaklarını belirterek, Çin'in Latin Amerika, Afrika ve Güney Asya'da etkisini artırmak olduğunu belirtti. Haspel, Çin'in bu ülkelere ödeyemeyecekleri borçlar verdiğini iddia etti.

Gina Haspel, kuruluşun yabancı dil konusunda uzman ajanlar işe aldığını ve yetiştirdiğini ifade etti. Haspel, özellikle "Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe bilen" ajanlar yetiştirdiklerini söyledi.