Celalettin Kesim'in adı Berlin'de bir meydana verilecek

Faşizme karşı güçler bugün Berlin'de bir miting düzenleyerek, bir kez daha tarihe not düşüyorlar. Berlin'in kalabalık ve Türkiyelilerin de çok yoğun olduğu bir meydanına "Celalettin Kesim" adı verilecek.

soL - Almanya

Bu yıl da, Almanya'da Anti-faşistler Birliği ve Komünist Parti Berlin örgütü gericiliğe, ırkçılığa, faşizme ve emperyalizme karşı olan herkesi Berlin'de Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı bir mahllede bulunan meydanda toplanmaya ve Celalettin Kesim'i anmaya çağırdı.

Ortak bildirilerde, bu mitingide Celalettin Kesim'i anmanın, aynı zamanda emperyalizmin bugünkü saldırganlığına, Ortadoğu projelerine karşı mücadelenin ve Haziran Hareketi ile dayanışmanın ve sosyalizmin yeniden zaferi için mücadelenin bir parçası olduğu vurgulandı.

Anti-faşist güçler ve komünistler iki yıldan bu yana da meydana "Celalettin Kesim Meydanı" adı verilmesi işin mücadele ediyorlar. Berlin Belediyesi bu talebi henüz kabul etmiş olmasa da, üzerinde "Celalettin Kesim Platz" yazılı bir levha bir yıldan bu yana meydanın bir köşesine çakılmış durumda.

O meydan bugün Almanya saatiyle 17.00'de büyük bir gösteriye şahit olacak. Ve meydanın adı "Celalettin Kesim Meydanı" kalacak.

BİR TKP NEFERİ: CELALETTİN KESİM
Celalettin Kesim Berlin'de tanınan, sevilen ve sayılan bir öğretmendi; sendikacıydı, Türkiye Merkezi'nin sekreteriydi, bunların en başında da Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) bir neferiydi. Emperyalizmin uşaklığına soyunmuş dinci gericiler tarafından bundan 34 yıl önce, 5 Ocak 1980'de öldürüldü.

O gün, Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nde Sovyetler Birliği'nin de desteğİyle ABD'ye karşı savaşan hükümetle dayanışma amacıyla o meydanda bildiri dağtıyordu. O yıllarda Türkiyeli işçiler arasında hızla güçlenen komünist harekete göz dağı vermek için incelikle hesaplanmış ve örgütlenmiş bir cinayete kurban gitti.

Alman devleti, kontrgerilla tarafından işlendiği bilinen cinayetin faillerini karanlıkta bıraktı. O günden bu yana çeşitli uluslardan yoldaşları ve anti-faşistler her 5 Ocak günü o cinayet meydanında Celalettin Kesim'i anmaktan ve faşizme, gericiliğe, emperyalizme karşı mücadeleyi sürdürme yemini etmekten vazgeçmediler.