Beklenen Halep operasyonu başlayacak mı?

Suriye ordusu ve müttefikleri, Halep'in kuzeyinde bir köyü ele geçirdi. Bu adımın, uzun süredir beklenen Halep operasyonunun bir işareti olabileceği konuşuluyor. Bölgeye yönelik Türk askeri harekatı iddialarının gerçekliğinin test edilmesi de bekleniyor.

Dış Haberler

Bölgesel ve uluslararası ihtilafın konusu olan Halep'in kuzeyindeki cihatçı unsurların temizlenmesine başlanmış olabilir.

Suriye ordusu, Hizbullah ve Iraklı milisler Halep'in kuzeyinde Duveyr el-Zeytun'u uzun süren şiddetli çatışmalar sonucunda ele geçirdi.

Suriye ordusu ve müttefiklerinin karşısında El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, Müslüman Kardeşler bağlantılı Mücahid Ordusu ve Şamlılar Cephesi yer alıyordu.

Duveyr el-Zeytun'un yanı sıra, ordu Başköy'deki Afgan Çiftlikleri'nde de ilerleme kaydetti.

Ancak El Masdar, ordunun operasyonunun "küçük ölçekli" olduğunu ve Hardatnin ile Rityan'a yönelmediğini kaydetti. Hardatnin ile Rityan, Zehra ile Nubbul'daki kuşatmanın kırılması için kritik.

Rusya Hava Kuvvetleri ise Nusra Cephesi'nin elindeki Hreytan Otoyolu ile Til Rıfat'ı vuruyor.

Halep'in kuzeyi, Türkiye destekli cihatçıların Halep'e uzanan son ikmal hattı ve Türkiye'nin "tampon bölge" planlarının merkezinde yer alıyor. 

Suriye ordusunun Halep çemberini kapatmaması, bir askeri yetersizlikten çok siyasi karar gibi görünüyor. Türkiye ve desteklediği cihatçı unsurlar, bölgeyi kaybetmemek için elinden geleni yapıyor.

Öte yandan MİT destekli Nureddin Zengi grubu, bir süre önce Halep'te kuşatılmamak için bölgeden çekileceğini açıklamıştı. Grubun Sözcüsü Abdülselam Abdülrezzak, El-Bric cephesinden çekildiklerini, dışarıdan yardım alamadıklarını, silah ve mühimmat eksiklerinin olduğunu söylemişti.

Grubun Ankara bağlantısı düşünüldüğünde karar ilginç bulunurken, aynı dönemde Nusra Cephesi de büyük bir konvoyla Halep'e takviye göndermişti.