Atilla, Sarraf hakkında yürüyen 'BDDK' soruşturmasını hatırlamıyormuş

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de yargılandığı dava sürüyor.

ABD'de görülen İran'a yönelik yaptırımların delinmesiyle ilgili olarak eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın bugünkü duruşması sürüyor. 

Bugün savcılığın son sorularını sorması, savcı ve savunma avukatlarının son konuşmalarını yapmaları, ardından da jürinin karar aşamasına geçmesi bekleniyor.

Savcı David Denton, Atilla'ya İran'a altın ticaretiyle ilgili sorular yöneltti.

"İran hükümetine altın satılmasının yasa dışı olduğunu biliyordunuz, İran Merkez Bankası'nın İran hükümetinin bir parçası olduğunu biliyorsun değil mi?" sorusuna Atilla, "Evet, sanırım öyle" yanıtını verdi.

Savcının soruları üzerine Atilla, İran ile altın ticareti yapan kuruluşların altın ticareti şirketleri olduğunu açıkladı.

Atilla, altın ticaretini gerçekleştirenlerin şirketler olup olmadığını görmek için bir denetim mekanizmasının devreye sokulduğunu söyledi.

Savcının "Altın ihracatı yapan şirketlerin en yukarıdaki yarısında Rıza Sarraf'ın şirketlerinin beşinci ve altıncı sırada olduğunu görüyorsunuz, değil mi?" sorusunu Atilla; "Evet, görüyorum" diyerek yanıtladı.

"Her biri bir milyar euro altından daha fazla oranda ticaret gerçekleştiriyor, doğru mu?" sorusuna ise Atilla; "Evet. 1 milyarın üstüne çıkan başka kimse yok" yanıtını verdi.

Savcı Denton, Atilla'ya Süleyman Aslan ve Rıza Sarraf Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra Halkbank'ın bir soruşturma açıp açmadığını sordu.

Bu soruya "Evet" yanıtını veren Atilla, soruşturma sırasında süreçlerin ele alındığını belirterek "iki farklı konu"nun söz konusu olduğunu söyledi.

Denetimi gerçekleştirenlerin olumsuz bir noktaya rastlamaması yüzünden durumun raporlanmadığını sözlerine ekledi.

Atilla, BDDK'nın da (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) bir soruşturma yürüttüğünü ancak buna dair bir şey hatırlamadığını belirtti.

SAVCI: ATİLLA YALAN SÖYLÜYOR

Söz alan savcı Lockhard ise "Bu dava, yalanlarla ilgili. Bu, Atilla’nın yaptırımları delme yönündeki milyonlarca dolarlık bir planın üzerini örtmek için söylediği yalanlarla ilgili. Atilla’nın tasarladığı yöntemin mimarisini destekleyen yalanlar" ifadelerini kullandı.

Lockhard, Atilla’nın hayali gıda ticareti, altın ticareti ve Halkbank hakkında yalan söylediğini, Atilla’nın ifadesi boyunca da yalan söylediğini öne sürdü.