Amazon’un ‘yardımcıları’ yatak odalarını çekmeye başladı

Amazon’un yapay zeka tabanlı ‘ev güvenlik sistemi’ Cloud Cam, kullanıcıların özel anlarını dünyanın dört bir yanındaki üçüncü şahıslarla paylaşıyor. Kişisel anların paylaşılması, ‘ev asistanı’ yapay zekaların hepsinde var olan bir durum.

soL - Haber Merkezi

Bloomberg’e konuşan eski Amazon çalışanlarının beyanlarına göre Amazon’un Cloud Cam ev güvenlik cihazı, düzenli olarak Romanya ve Hindistan’daki çalışanlara AI algoritmalarını "eğitme" konusunda yardımcı olan video klipler gönderiyor. Ancak Cloud Cam’in gönderdiği videolar arasında insanların kişisel gizliliklerini ihlal eden görüntüler bulunuyor.

Bu, Amazon'un yapay zeka cihazlarının "yardım etmeleri" için insanları gizlice çekerken ilk yakalanışları değil. Bu yılın başlarında, binlerce Amazon çalışanı ve ortağının, şirketin “akıllı” konuşmacısı Alexa’nın müşterilerden habersiz onları dinlediği ortaya çıkmıştı.

Kişiyi ondan habersiz dinleme ve kaydetme eylemini benzer bir şekilde Google, Apple ve Facebook’ta gerçekleştiriyor.

Daha öncesinde Facebook’un ‘Massenger’ uygulaması üzerinden yollanan Facebook'un Messenger sesli mesajlarını üçüncü kişilere para karşılığı dinleterek yazıya döktürdüğü ortaya çıkmıştı. Firmalar bu davranışı ‘yapay zekayı eğitme’ olarak nitelendirse dahi, kayıtların kişilerin rızaları olmadan alınması ve nerelerde paylaşıldığının bilgisinin firma tarafından gizlenmesi dikkat çekiyor.

İZİNSİZ ALINAN GÖRÜNTÜ VE VİDOLAR SİLİNMİYOR, KAYITLI DURMAYA DEVAM EDİYOR

Amazon’un Alexa’sının kişilerin kayıtları silmesine rağmen Alexa’nın bunları saklamaya devam ettiği ortaya çıkmıştı. Konuyu Amazon doğrularken, Alexa’ya getirdiği yeni uygulamayla artık kayıtların ‘silinmesi’ seçeneğinin getireceklerini duyurmuştu.

GOOGLE: YAPTIK AMA SOR BAKALIM NEDEN YAPTIK

Belçika kaynaklı haber portalı VRT NWS, Google Asistan’ın, program kullanıcı tarafından kullanılmadığında dahil, bulunduğu ortamı dinlediğe ve kaydettiğine dair bir rapor yayınlaıştı. Raporda Google Asistan’ın bu kayıtlarının üçünçü kişiler tarafından dinlendiği de ortaya konarken Google kayıtların sadece ‘diksiyonu geliştirme’ amaçlı dinlendiğini iddia etmişti. Google’ın kayıtlarına erişen VRT NWS, kayıtlar arasında cinsel ilişkiler, özel şahsi bilgiler, ve telefon konuşmaları olduğunu kanıtlamıştı.

TÜRKİYE’DE DE KAYIT MERKEZLERİ BULUNUYOR

Daha öncesinde soL’a konuşan bir kaynak, Google için kayıtları düzenleyen bir firmanın da Türkiye’de faaliyet gösterdiğinden bahsetmişti. Transcription Sigma isimli bir İspanyol firması Google’ın ve Siri’nin kaydettiği sesleri deşifre amacıyla çalışanlarına gönderiyor.

soL’a konuşan kaynak bu işin Türkiye’de resmi olarak yapılmadığına ancak işin taşeronlar üzerinden gerçekleştiğine dikkat çekmişti.