ABD’li bürokratlar Suriye’de ‘korumalı bölge’ istedi

Aralarında ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Morton Abramowitz’in de bulunduğu bazı bürokratlar, ABD yönetimine Suriye’de “korumalı bölgeler” oluşturması çağrısı yaptı.

Dış Haberler

Dün Washington Post gazetesinde yayımlanan bir açık mektupla taleplerini ABD yönetimine ileten ve aralarında ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Morton Abramowitz’in de bulunduğu 12 isim, Suriye’nin kuzeyinde ve güneyinde “korumalı bölgeler” oluşturulmasını istedi.

“Sizden Suriye’nin kuzeyinde ve güneyinde Esad rejimi ve IŞİD saldırılarından arındırılmış Korumalı Bölgeler oluşturmanızı istiyoruz” diye başlayan mektupta, korumalı bölgelerin ABD’nin hava saldırılarıyla entegre edilmesi de talep edildi.

ADRES DE VERDİLER

Mektupta korumalı bölge talep edilen yerler de özel olarak belirtildi. Abramowitz ve diğer imzacılar, “Korumalı Bölgeler üç bölgede oluşturulmalıdır: Suriye’nin en büyük kenti olan Halep bölgesi, Türkiye sınırındaki İdlib ve Ürdün’e komşu olan Deraa” denildi.

ABD’nin korumalı bölgeler için kara birlikleri yollaması gerekmediğinin savunulduğu mektup, “Amaç, doğrudan ABD kuvvetlerini kullanarak rejimi devirmek değil, bu üç Korumalı Bölgenin yaratılmasına ve savunulmasına yardımcı olmak olmalıdır. Korumalı Bölgeler bir kez kurulduktan sonra Özgür Suriye Ordusu’nun IŞİD’e karşı harekatında güvenli üslere sahip olması sağlanacak, ılımlı muhalif liderler Esad’la geçiş hükümeti için müzakereleri sürdürebilecektir” diye devam etti.

Mektubun imzacıları arasında Abramowitz’in yanı sıra emekli Büyükelçi Tom Pickering, emekli Hakim Thomas Buergenthal, eski senatörlerden Lee H. Hamilton’ın da bulunduğu 13 kişi yer aldı.