ABD Savunma Bakanı açıkladı: Trump emir verdi, askerler çekiliyor

ABD Savunma Bakanı Esper, Trump’ın emir verdiğini, ABD askerlerini Suriye’nin kuzeyinden güneye çekeceklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Başkan Donald Trump’ın Suriye’nin kuzeyindeki bütün ABD birliklerinin güneye çekilmesini emrettiğini ancak ülkeden ayrılmayacaklarını söyledi.

Esper, “Son 24 saatte Türkiye’nin harekatı ilk plana kıyasla daha güneye ve ayrıca batıya genişletme ihtimali bulunduğunu öğrendik” diyerek, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde kalan yaklaşık 1000 askerini ‘olabildiğince hızlı ve güvenli bir şekilde’ tahliye etmeye hazırlandıklarını söyledi. Esper, bu askerlerin güneye kaydırılacağını, kuvvetlerin Suriye'yi tamamen terk etmeyeceğini dile getirdi.

CBS kanalının Face the Nation programına konuşan Esper, “Yine son 24 saat içinde, SDG’nin Suriyeliler ve Ruslarla kuzeyde Türklere karşı koymak için bir anlaşma arayışında olduğunu öğrendik” açıklaması da yaptı. Suriye’nin kuzeyinde kalan Amerikan askerlerinin Türk güçleri ile SDG arasında bulunduğunu söyleyen Esper, “Dolayısıyla Amerikalılar ilerlemekte olan iki karşıt ordunun arasında kalabilir” diye konuştu. Esper, “Dolayısıyla, dün gece ulusal güvenlik ekibinin geri kalanıyla istişarelerin ardından başkanla konuştum ve Suriye’nin kuzeyindeki askerlerin planlı bir şekilde çekilmesi emri verdi” dedi.

ABD Savunma Bakanı, Amerikan askerlerinin ateş altında kalması halinde yanıt verme izninin olup olmadığı sorusuna da, “Kendilerini savunma hakları var ve gerekirse bunu kullanacaklar” yanıtı verdi.