Valilere 'süreç' talimatları

Bakanlar ve üst düzey bürokratlar tarafından hazırlanan talimatlar valilere gönderildi. Gönderilen talimatlarda asker ve polisin can güvenliğini tehdit eden herhangi bir durumda "terörle mücadele"den kaynaklanan yetkilerini aynen koruduğu kaydedilirken, "süreç"le ilgili alınacak önlemlere yer verildi.

Habertürk'ün haberine göre, Başbakanlık güvenlik bürokrasisi ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muemmer Güler ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından hazırlanan talimatlarla yurt içinde asker ve polisin yeni görev tanımı yapıldı. 81 ilin valisine gönderilecek talimatlarda asker ve polisin can güvenliğinin tehdit eden herhangi bir saldırı ve çatışma ortamında, "terörle mücadele"den kaynaklanan yetkilerinin aynen korunduğu bildirilecek.

"Sabotaj olabilir"
Talimatlarda PKK'nin silah bırakma ve sınır dışına çekilme süreciyle ilgili "sabotaj" uyarıları da yer aldı. Doğu ve Güneydoğu'daki komşu bazı ülkeler işaret edilerek Türkiye içinde bazı grupların proveke edilebileceği savunuldu. "Marjinal terör grupları" aracılığıyla sivil vatandaşların kullandığı alanlara, kamu binalarına, okul, yurt gibi mekanlara sabotajlar düzenlenebileceği öne sürülürken, bunlara karşı önleyici tedbirlerin alınması istendi.

Akillere özel güvenlik önlemleri
Valilere verilecek son talimat ise 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'nin şehir ziyaretlerine nezaret etme olarak belirlendi. Akillerin güvenliğinin sağlanmasından valiler, birinci derecede sorumlu tutuldu. İllerde yapılacak konferanslar, sivil toplum kuruluşu ziyaretleri ve gezilerde herhangi bir provokasyon yaşanmaması için her türlü istihbari ve güvenlik tedbirinin alınması istendi. Akillere rahat çalışma ortamı hazırlanması da talimatlara eklendi.

TSK'nın sınır ötesi yetkisi devam edecek
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilen sınır ötesi operasyon yapma yetkisine ilişkin ise yeni görev emri yazılacağı belirtildi. PKK'nin sınır dışına çekilmesi sürecinde TSK'nın hangi durumlarda müdahale edeceği ya da etmeyeceği bir görev emriyle belirlenecek. Herhangi bir saldırı ya da tehdit durumunda TSK'nın sıcak takip ve sınırötesi operasyon yetkisi devam edecek. Hükümetin, Meclis'ten aldığı yetki doğrultusunda TSK'ya vereceği direktifin ayrıntıları Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Başbakan işaret etmişti
Başbakan Erdoğan, Moğolistan'da PKK'nin sınır dışına çıkması sürecinde Türk Silahlı Kuvvetlerine verilecek yetkiyle ilgili Bakanlar Kurulu'nu ve valilikleri adres göstermişti.