Türkiye İsrail'le milyarlık anlaşma peşinde!

İsrail'in AKP hükümeti tarafından "terörist devlet" olmakla suçlanmasına rağmen, kapalı kapılar ardında kurulan ticari ve askeri ilişkilerin gelişmekte olduğu görülüyor. Akdeniz'deki doğalgazın Avrupa'ya taşınması için Türkiye ile İsrail'in milyar dolarlık bir anlaşmanın müzakerelerini yürüttükleri ortaya çıktı.

Türkiye ve İsrail'in, Akdeniz'deki İsrail gazını Türkiye ve Avrupa'ya satmak için Türkiye üzerinden geçecek doğalgaz boru hattı projesi için müzakereler yürüttüğü bildirildi.

İsrail kaynaklarına dayandırılan haberlerde, iki ülkeden hükümet yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerin olduğu birer delegasyonun Türkiye'de gizli görüşmeler gerçekleştirdiği öne sürüldü. İki ülke yönetiminin de onayladığı ifade edilen projenin maliyetinin 2 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili bilgi almak için Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın aradığı İsrail Başbakanlığı'nın ise iddianın doğruluğu konusunda yorum yapmaktan kaçındığı bildirildi.

Zorlu Grubu ilgileniyor
Öte yandan İsrail merkezli Haaretz gazetesinde bugün yayımlanan haberde, Zorlu Grubu'nun son aylarda doğalgaz boru hattı konusunda İsrail yönetimini ve Leviathan gaz sahası ortaklarını ikna etmeye çalıştığı ifade edildi. Zorlu Grubu'nun önerdiği plana göre, Leviathan gaz sahasından Türkiye'nin güney kıyısına döşenecek boru hattının yıllık 8 ila 10 milyar metreküp gaz taşıması öngörülüyor.

Önerinin İsrail için oldukça “cazip” olduğu belirtilen haberde, iki ülke arasındaki gergin ilişkilerin ve boru hattının Lübnan ve Suriye ekonomik bölgelerinden geçmek zorunda olmasının projenin hayata geçirilmesinin önündeki engeller olduğuna dikkat çekildi.

“Dışişleri Bakanlığı görüşmeler yaptı”
Haaretz gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın son dönemde Leviathan gaz sahasından Türkiye'ye döşenecek boru hattı projesi ile ilgili görüşmeler yaptığını doğruladı ancak gazete Başbakanlık Ofisi'nin, Başbakan'ın yardımcılarından Harel Locker'in konuyu görüşmek için Türkiye'de müzakereler yürüttüğü iddialarını yalanladığını bildirdi.

Türk Büyükelçi daha önce bu projeyi önermişti
Geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Müdürü Büyükelçi Mithat Rende bu konuyu gündeme getirmiş, Türkiye'ye döşenecek boru hattının, İsrail gazını ihraç etmek için hem ekonomik hem de enerji açısından “en iyi” yol olduğunu söylemişti.

(soL- Dış Haberler)