TÜBİTAK’ta sansürün yankısı sürüyor

TÜBİTAK’ın Darwin sansürünün yankısı sürüyor. Eski Bilim Kurulu üyesi “İdeolojik tercih" derken, çeşitli sivil toplum örgütleri de sansüre tepkili. Konu Meclis gündemine de taşındı.

soL (HABER MERKEZİ) TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Cebeci'nin, Bilim ve Teknik dergisinin kapak konusu olan Darwin'i sansürleyerek, derginin genel yayın yönetmeni Çiğdem Atakuman'ı görevden almasının yankısı sürüyor.

TÜBİTAK'ın eski bilim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Ali Alpar, kararın "ideolojik tercih" olduğunu söyledi. Şu an Sabancı Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olan Alpay, "TÜBİTAK Başkan Yardımcısının karar vermesi eskiden olmayan bir durum. Uygulamanın niteliği, durumun bir ideolojik tabanı olduğunu, evrim teorisine reaksiyondan kaynaklandığını da düşündürüyor. Bir kararla bunun yayının kaldırılması bir ideolojik tercihi de ister istemez akla getiriyor" dedi.

Türkiye'deki yaradılışçı akıma dikkat çeken Alpay, "Bunlar bilimin bazı sonuçlarını kabul etmekte zorlanıyorlar. Ama uzman da değiller. 'Bakın Amerikalılar da böyle söylüyor' diyerek oraya atıf yapıyorlar ama Amerikan Bilimler Akademisi'nin yayınladığı raporlara bakıldığında evrimin yerleşmiş, kullanılır ve modern teknolojinin temelinde yatan bir fikir olduğunu tüm akademisyenler söyler" diye konuştu.

Konu Meclis gündeminde
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çöllü, Başbakan Erdoğan'a şunları sordu: "Derginin kapağına ve içeriğine baskı aşamasında müdahale edilmesi, sansür değil midir? Bilim kuruluşunda böylesine bir uygulamaya izin verilmesi kabul edilebilir bir durum mudur? Böylesine bir değişiklik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısının kişisel müdahalesi ile olamayacağına göre, karar nasıl alınmıştır? UNESCO tarafından 2009 'Darwin yılı' olarak ilan edilirken ve birçok uluslar arası bilim kuruluşu bu konuda uluslar arası boyutlarda etkinlikler gerçekleştirirken, TÜBİTAK bunu görmezden mi gelecektir? TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin Mart 2009 sayılı ile ilgili yaşanan bu süreci onaylıyor musunuz? Onaylamıyorsanız, konunun incelenmesi ve soruşturulması için bir girişimde bulunacak mısınız?"

Sivil toplum örgütleri de sansüre tepki gösterdi. Eğitim-İş Adana Şubesi bir açıklama yaparak, konuyla ilgili olarak "Yandaş kadrolaşmanın sonucunun meyvesidir. Demokratik, çağdaş, laik, bilimsel eğitim anlayışına karşı yapılan bir saldırı ve hoşgörüsüzlüktür. Eğitim-İş olarak bu durumu kınıyoruz. Bu durum üstün körü geçilecek bir uygulama değildir. İlgili tüm kurumları, bilim adamlarını, demokratik kitle örgütlerini bu duruma tepki göstermeye davet ediyoruz. Israrla demokratik, çağdaş, laik, bilimsel eğitimden yana taraf olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" dedi.

Ankara Aydınlığı Girişimi de açıklamasında kadrolaşmaya dikkat çekerek, "Kadrolaşmanın "özgürleştirme", "demokratikleştirme" ataklarında sınır tanımadığı, kurum ayrımı yapmadığı açıkça görülüyor. Hala gerçeği göremeyen, bazı metinlere imza koyan kimi "bilim insanları" belki ders alırlar. Evet, bu son durum bilim adına utanç vericidir, Tübitak'ın, uçak "kaza"sıdır. Söz konusu bilim karşıtı darbenin üzerine çok güçlü gidilmelidir" denildi.

Üniversite Konseyleri Derneği: Cebeci istifa etmelidir